Președintele A.S.F., reuniuni la nivel înalt cu omologii săi din Italia

București, 15 iunie 2022 – Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu, s-a întâlnit în perioada 13 – 15 iunie, la Roma, în cadrul unor reuniuni bilaterale la nivel înalt, cu Președintele CONSOB (Commissione Nazionale per le Società e la Borsa - Comisia Naţională a Societăţilor şi Bursei de Valori), domnul Paolo Savona, și cu Președintele IVASS (Istituto per la Vigilanza sulle Assicurazioni - Institutul de Supraveghere a Asigurărilor), domnul Luigi Federico Signorini. La întrevederi a participat și doamna Gabriela Dancău, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Italiană.

Discuțiile s-au axat, în principal, pe evoluția și perspectivele de creștere ale piețelor financiare non-bancare din România și din Italia. Totodată, în cadrul întâlnirilor au fost abordate subiecte precum: metodologia de supraveghere a societăților de brokeraj, a fondurilor de investiții și a administratorilor de investiții; metodologia de supraveghere a societăților de asigurare/ reasigurare; procedura de supraveghere a entităților financiare non-bancare din perspectiva supravegherii bazate pe risc; instrumente de supraveghere adaptate la noile provocări existente pe piețele financiare; corelații între indicatorii utilizați; formule de scoring/determinare a ratingului; metodologii utilizate în determinarea acestor formule de scoring.

Din delegația A.S.F. au făcut parte: Președintele Autorității, domnul Nicu Marcu, domnul Ioan Țara, membru în Consiliul A.S.F. și domnul Paul Barangă, Director al Direcției Supraveghere Integrată.

Aceste reuniuni fac parte din demersurile Autorității de Supraveghere Financiară care privesc creșterea transparenței și dezvoltarea relațiilor bilaterale cu instituții europene și internaționale similare.

 

*********

Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.