Asigurarea cladirilor ar putea redeveni obligatorie

Existenta inainte de 1995, prin efectul legii, asigurarea obligatorie a cladirilor ar putea fi reintrodusa in curand, printr-un proiect de lege elaborat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, in vederea garantarii unei protectii minime a proprietarilor impotriva riscurilor de tip catastrofal precum cutremurele, inundatiile provocate de ploi torentiale, alunecarile de teren, etc. „Necesitatea introducerii asigurarii obligatorii a cladirilor rezida din faptul ca, in cazul producerii riscurilor de tip catastrofal, bugetul de stat ar face fata cu greu platii despagubirilor, a caror dimensiune ar fi foarte ridicata, o concluzie similara rezultand, de altfel, si dintr-un studiu elaborat de Banca Mondiala. Realitatea demonstreaza ca, in cei 7 ani care au trecut de la desfiintarea obligativitatii asigurarii cladirilor, care a avut loc in 1995, asigurarile facultative nu au reusit sa acopere nici pe departe golul lasat. In fapt, gradul de cuprindere in asigurare este sub 5% din numarul total de proprietari. Astfel de asigurari se intalnesc de altfel si in unele tari dezvoltate, experienta aratand ca introducerea obligativitatii asigurarii cladirilor este mai mult decat necesara”, a afirmat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, domnul Nicolae Crisan.

Potrivit proiectului de lege elaborat de CSA pentru reglementarea acestei asigurari obligatorii, suma asigurata nu va depasi echivalentul a 20.000 USD, persoanele care doresc acoperire si pentru alte riscuri putand contracta o asigurare facultativa. Sumele asigurate vor fi stabilite pornind de la valorile specificate in declaratiile privind impozitul pe cladiri, actualizate periodic in functie de rata inflatiei si pretul pietei, iar cotatiile de prima vor fi stabilite printr-o anexa la lege, in functie de zona urbana sau rurala in care se afla cladirea, materialele de constructie folosite si anul constructiei. In aceasta asigurare nu vor fi cuprinse toate cladirile, ci numai acelea care indeplinesc conditiile specificate in lege, deci, in nici un caz, cladirile considerate neasigurabile cum sunt cele cu „bulina rosie”in Bucuresti.

Dreptul de a practica asigurarea obligatorie a cladirilor il vor avea numai acele societati de asigurare care vor fi autorizate expres pentru aceasta clasa de asigurare, numai daca vor indeplini o serie de criterii, in special de ordin financiar (capital social, rezerve tehnice, garantii financiare suplimentare, programe de reasigurare) si de infrastructura corespunzatoare. „Conducerile societatilor de asigurare care nu impartasesc ideea unei asigurari obligatorii nu au decat sa nu solicite autorizarea pentru practicarea acestei clase de asigurari. Procedura de incheiere a acestor asigurari va fi similara cu cea aplicata la asigurarile obligatorii de raspundere civila auto, primele de asigurare fiind incasate de societatile de asigurare si intermediarii in asigurari, fara implicarea organelor fiscale, deci nu pot fi percepute de populatie ca niste taxe platite statului”, a subliniat domnul Crisan.

Primele de asigurare, in cazul aprobarii acestui proiect de act normativ, ar urma sa fie de maximum 25 de dolari pentru o suma maxima asigurata de 20.000 de dolari. In cazul persoanelor cu venituri mici, prima de asigurare poate fi platita si trimestrial.

Sanctionarea inexistentei asigurarilor obligatorii a cladirilor se va face prin autoritatile locale, amenzile urmand a se face venituri la bugetele locale.