Banca Mondiala sprijina dezvoltarea pietei asigurarilor din Romania

Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si ai Bancii Mondiale s-au intalnit astazi, 04 martie 2004, la sediul Comisiei pentru a analiza masurile si actiunile prevazute in proiectul matricei PAL (imprumut de ajustare programatic) referitoare la piata asigurarilor si supravegherea fondurilor de pensii.

PAL (Programmatic Adjustment Loan) este un imprumut de ajustare programatic care urmeaza sa fie acordat Guvernului Romaniei de catre Banca Mondiala pentru continuarea dezvoltarii sectorului public si a celui privat, in scopul pregatirii integrarii tarii noastre in Uniunea Europeana. Necesitatea acordarii acestui imprumut (format din PAL 1, PAL 2 si PAL 3) a rezultat in urma monitorizarii efectuate de catre Banca Mondiala si Guvernul Romaniei a modului de derulare a programelor PSAL I si PSAL II.

In urma discutiilor purtate s-a stabilit ca, pana la data de 1 aprilie 2004, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sa identifice un consultant care sa intocmeasca un program de dezvoltare a capacitatii Comisiei de a indeplini toate principiile de supraveghere in asigurari elaborate de catre International Association of Insurance Supervisors (IAIS). Comisia de Supraveghere a Asigurarilor este membru deplin al IAIS inca din septembrie 2001.

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, domnul Nicolae Crisan, a aratat ca una dintre cele mai importante preocupari este cresterea personalului specializat in stiinte actuariale, astfel incat sa fie eficientizata activitatea de verificare a modului in care societatile de asigurare stabilesc tarifele de prima, rezervele tehnice si alti indicatori specifici. Aceasta actiune este necesara si in contextul dezvoltarii activitatii desfasurate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, urmare a suplimentarii atributiilor sale cu supravegherea fondurilor de pensii.

Domnul Michel Noel, Lead Financial Specialist, Private & Financial Sector Department, Europe & Central Asia Region, a confirmat disponibilitatea Bancii Mondiale de a sustine eforturile Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor in aceasta directie.

Proiectul matricei PAL mai prevede: adoptarea legislatiei secundare in domeniu, reglementarea asigurarilor de credite si implementarea Standardelor Internationale de Contabilitate, masuri pe care reprezentantii Bancii Mondiale, urmare a discutiei purtate astazi, le-au apreciat ca fiind deja indeplinite.