Obiectul de activitate al asiguratorilor a fost extins

În şedinţa de miercuri, 8 noiembrie 2006, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă care amendează Legea nr.32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, în scopul de a armoniza prevederile acesteia cu cele ale altor acte normative.

Promovată la iniţiativa Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), după consultările avute cu asociaţiile profesionale din domeniul asigurărilor şi cu alte instituţii din domeniul financiar – bancar, Ordonanţa de urgenţă aduce următoarele modificări şi completări:

1. Extinde obiectul de activitate al societăţilor de asigurare, dând acestora posibilitatea de a desfăşura activitate de administrare a fondurilor de pensii facultative, după obţinerea autorizaţiei exprese din partea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Acest act normativ armonizează astfel prevederile Legii nr.32/2000 – care stabileşte, la art. 12 alin.(4) lit. f), că societăţile de asigurare desfăşoară exclusiv activitate de asigurare – cu cele ale Legii nr.204/2006 privind pensiile facultative care prevede că administratori ai fondurilor de pensii facultative pot fi inclusiv societăţile de asigurare.

Societăţile de asigurare vor avea însă obligaţia de a organiza, evidenţia şi administra toate activele, pasivele, veniturile şi cheltuielile aferente activităţii de administrare a fondurilor de pensii facultative, distinct de cele aferente activităţii de asigurare, fără posibilitatea de transfer.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, doamna Angela Toncescu, a declarat: „Atât noi, cât şi CSSPP ne dorim ca relaţia de colaborare dintre noi să devină mult mai strânsă, pentru că scopul ambelor autorităţi este acela de a proteja interesele consumatorilor de produse specifice pieţelor pe care le reglementeză şi supraveghează. De aceea, purtăm discuţii în vederea încheierii unui protocol bilateral, astfel încât să avem un cadru formal de colaborare foarte clar şi eficient, şi desigur, ulterior, vom emite norme comune în aplicarea legilor specifice”.

2. Extinde obiectul de activitate al brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare astfel încât aceştia vor avea dreptul de a intermedia şi produse ale fondurilor de pensii facultative.

3. Include instituţiile financiare nebancare (IFN) în cadrul operatorilor de bancassurance. Până la momentul actual, în această categorie intrau doar instituţiile de credit, aceasta extindere fiind necesară având în vedere faptul că instituţiile financiare nebancare au intrat în sfera de reglementare şi supraveghere a Băncii Naţionale a României.

Potrivit amendamentelor aduse Legii nr.32/2000, termenul de bancassurance este definit ca fiind activitatea de intermediere a produselor de asigurări care sunt complementare la produsele instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare, activitate ce se desfăşoară prin reţeaua acestor instituţii.

9 noiembrie 2006