Redresare, relansare, rotație și restartare sunt cuvintele de ordine care domină previziunile principalelor bănci și firme de investiții pentru anul 2021, conform Bloomberg. Cu toate că experții financiari continuă să tragă semnale de alarmă punctuale, există un consens legat de începerea unei perioade de creștere economică și de majorare a prețurilor activelor, după șocul provocat de pandemia COVID-19, potrivit celui mai recent Raport de tendințe și riscuri pe piețele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Allianz Investment Management consideră că vaccinurile și imunitatea în masă vor pune capăt virusului. Guvernul SUA, rezultat în urma alegerilor, nu va aduce schimbări majore de politică, iar FED va practica o politică monetară cu rate scăzute ale dobânzii și în anul 2021. Acești factori vor oferi un cadru favorabil pentru redresarea economică și reluarea creșterii activelor riscante.
Goldman Sachs consideră că relansarea economică, indusă de distribuirea vaccinurilor, va stimula activele ciclice, inclusiv mărfurile, acțiunile din sectoarele ciclice, precum și piețele emergente.
JP Morgan previzionează cea mai mare creștere economică și cele mai mici șocuri geopolitice din ultima decadă, dar cu câștiguri sub medie pentru multe instrumente cu venit fix din sectoarele ciclice, valute și mărfuri.
Active în creștere pentru fondurile de pensii
Pe plan intern, Raportul săptămânal de tendințe și riscuri pe piețele financiare consemnează faptul că activele fondurilor de pensii administrate privat – Pilon II - au ajuns, la 31 decembrie 2020, la 75,14 miliarde lei, iar cele ale fondurilor de pensii facultative – Pilon III - la 2,93 miliarde lei. Totodată capitalizarea bursieră, la 1 ianuarie 2021, a atins valoarea de 154,37 mld. lei.
Mai multe detalii despre riscurile și tendințele săptămânii pe piețele financiare găsiți în ediția nr. 1/ 8.1.2021 - Raportul Tendințe și riscuri pe piețele financiare locale și internaționale, ce poate fi accesat AICI .