Mesajul Președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu, la Conferința anuală a UNSAR

Foto Presedinte ASF med

 

 

Dragi colegi,

Vă transmitem în cele ce urmează mesajul adresat de către domnul Nicu Marcu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, în deschiderea Conferinței anuale a UNSAR din data de 10 decembrie 2020.

”Aș vrea să vă mulțumesc, în primul rând, pentru invitația de a participa la acest eveniment, care a devenit deja o tradiție pentru piața asigurărilor, un sector de activitate care contribuie din plin la creșterea Produsului Intern Brut al României.

Apreciez activitatea dumneavoastră și efortul intens pe care-l depuneți pentru dezvoltarea acestei piețe. Companiile de asigurări se numără printre cei mai puternici angajatori din economia românească și acest lucru trebuie evidențiat.

Totodată, apreciez faptul că Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, prin reprezentanții săi, a acceptat propunerea pe care am făcut-o, chiar la începutul mandatului, de a avea întâlniri permanente, astfel încât reglementările sau nelămuririle să fie parte a dezbaterilor publice sau a dezbaterilor interne dintre noi și piață. În urma acestor întâlniri, pe care le avem lună de lună, s-au concretizat chiar modificări legislative, care vor contribui la îmbunătățirea activității pe această piață.

Aș vrea, din postura de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, să vă dau un sfat: trebuie ca toți membrii dumneavoastră să respecte legea. Știu că de-a lungul timpului au existat sincope, din acest punct de vedere, și nu este cazul ca, mai ales acum, în această perioadă, să ne confruntăm cu astfel de situații.

În același timp, vreau să vă atrag atenția asupra unui aspect, de data aceasta din postura de beneficiar al produselor de asigurare: nu tot timpul consumatorul este mulțumit de serviciile unor asigurători. Acest lucru reiese din  petițiile pe care le primim la A.S.F.  Noi analizăm cauzele care determină nemulțumirile consumatorilor și, cum cred că știți deja, am demarat o serie de controale pentru a verifica toate aceste situații și pentru a lua măsurile care se impun.

Aș vrea să subliniez faptul că, la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară, punem un accent deosebit pe activitățile de educație financiară. Ne-am propus ca, împreună cu Institutul de Studii Financiare și cu dumneavoastră, să începem un program amplu de educație financiară, astfel încât populația și tinerii, în special, să fie în deplină cunoștință de cauză ori de câte ori vor fi în situația de a achiziționa un produs financiar.

După cum cred că ați aflat deja, Autoritatea de Supraveghere Financiară a lansat Raportul de Stabilitate Financiară și vreau să vă dau câteva informații calde. În primele nouă luni ale anului, piața asigurărilor a înregistrat o creștere a ponderii în Produsul Intern Brut, comparativ cu perioada similară a anului trecut, de la 2,19% la 2,3%.

În primele nouă luni, asigurătorii au subscris prime brute în valoare de 8,51 miliarde de lei cu 4,8% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2019. Pe segmentul asigurărilor generale, primele brute subscrise au fost de 7,8 miliarde de lei, în creștere cu 6,31%, iar pe segmentul asigurărilor de viață primele brute subscrise au fost 1,6 miliarde de lei, atenție, în scădere cu 1,3%. Pe segmentul asigurărilor de sănătate, primele brute subscrise au atins valoarea de 351 milioane de lei, în creștere cu 18%.

Observăm așadar că societățile de asigurare au suportat destul de bine șocul pandemiei și s-au adaptat la condițiile actuale. Prin urmare, nu pot decât să vă felicit că ați reușit să treceți mai ușor prin această criză și să înregistrați chiar o creștere a activității.

Aș vrea să mai punctez un aspect și anume că ar trebui să luăm exemplu din alte state europene, acolo unde concentrarea nu este pe asigurările auto, ci pe cele de viață, de sănătate, de locuințe. Piața asigurărilor nu se reduce doar la RCA. 

Din păcate, imaginea Autorității de Supraveghere Financiară s-a contopit cu neclaritățile, cu disensiunile care au fost și sunt pe piața asigurărilor de răspundere civilă auto. Dar ne-am propus să reglăm această chestiune într-un timp relativ scurt. Am luat deja anumite măsuri, unele au fost în dezbatere publică, și mă refer aici la partea de legislație, dar vor urma și altele.

În încheiere, aș vrea să vă felicit pentru organizarea acestui eveniment, dar și pentru faptul că sunteți buni profesioniști. UNSAR are specialiști foarte bine pregătiți, fapt care ne ajută și pe noi ca Autoritate, dar ne arată în același timp că piața asigurărilor este pe mâini bune.

Vă doresc mult succes!

Nicu MARCU,

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară”