Conferință internațională pe tema educației financiare

București, 20 noiembrie 2020 - Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Daniel Armeanu, a participat, în calitate de keynote speaker, la Conferința internațională „Educație financiară pentru copii și tineri în Europa de Sud-Est (SEE)”, organizată în cadrul proiectului de asistență tehnică desfășurat de OECD cu sprijinul Ministerului Finanțelor din Țările de Jos și al platformei Money Wise.

Evenimentul, care s-a desfășurat online în zilele de 18 și 19 noiembrie 2020, a reunit reprezentanți la nivel înalt din Bulgaria, Croația, Georgia, Moldova, Muntenegru, Republica Macedonia de Nord și România. Aceștia au dezbătut provocările în materie de educație financiară și au formulat recomandări de politici pentru a stimula alfabetizarea financiară și capacitatea de adaptare a tinerilor din regiune la noțiunile financiare de bază.

”Evoluțiile generate de criza COVID - 19 au arătat încă o dată că un grad scăzut de alfabetizare și o educație financiară redusă sporesc vulnerabilitatea și inegalitățile. Cu toții trebuie să identificăm abordări inovatoare pentru a promova educația financiară continuă și a crește nivelul competențelor specifice pentru a putea genera securitate financiară în cazul unei vaste majorități a populației. Avem nevoie de o educație financiară eficientă, care să creeze abilitățile necesare consumatorilor în scopul reducerii decalajului dintre dorințe și acțiuni posibile ale acestora”, a declarat domnul Daniel Armeanu, Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară.

Totodată, la conferință au participat experți din Austria, Belgia, Bhutan, Brazilia, Hong Kong, China, Italia, Japonia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, Spania și Statele Unite, care au prezentat recomandări de politici în domeniu, bazate pe experiențele țărilor din care fac parte.

Sondajul OECD/INFE privind gradul de educație financiară a adulților din Europa de Sud-Est (ESE), rapoartele de cartografiere a țărilor și un sumar al politicilor privind educația financiară a tinerilor din ESE au reprezentat suport pentru discuțiile și dezbaterile din cadrul conferinței.

Din partea României au participat la acest eveniment domnii: Dan Armeanu, Vicepreședinte, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Leonardo Badea, Viceguvernator, Banca Națională a României,  Jean Badea, Subsecretar de Stat, Ministerul Educației și Cercetării și Sergiu Oprescu, Președinte al Consiliului de administrație, Asociația Română a Băncilor.

Mai multe informații despre acest eveniment sunt disponibile aici.

 

*********

Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.