• Acasa Discursuri/ Prezentări/ Interviuri
    Alocuțiunea Președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Alexandu Petrescu, la Bursa de Valori Bucureşti, cu ocazia listării celei de-a XV-a emisiuni de titluri de stat Fidelis

Alocuțiunea Președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Alexandu Petrescu, la Bursa de Valori Bucureşti, cu ocazia listării celei de-a XV-a emisiuni de titluri de stat Fidelis

                                  08.03.2024

 

Este o zi specială pentru mine, am o afinitate specială faţă de BVB şi de aceea mă bucur mult să fiu alături de dumneavoastră - Fidelis este o emisiune de titluri de stat pe care şi eu o urmăresc. Este prima ediţie din acest an, dintr-un lung şir, de 15 ediții și sper să fie cât mai multe! Beneficiile sunt pentru toată lumea, atât pentru investitori care se bucură de neimpozabilitate, de dobândă sau de câştigul de capital. Pentru Ministerul de Finanţe, pentru stat, este de asemenea un câştig evident datorită ratei fixe. Dar cred că cel mai important este rolul educativ pe care această emisiune îl are, fiindcă are o adresabilitate specială către persoanele fizice şi asta este zona de creştere cu cel mai bun potential, în viziunea mea, pentru BVB.

Rolul nostru este să ne asigurăm că piaţa de capital din România este una sustenabilă şi că tranzacţionarea se desfăşoară într-un cadru adecvat. Avem o serie de reglementări, pe unele deja probabil le cunoaşteţi, pe care le-am iniţiat din momentul în care am preluat preşedinţia Autorităţii. Vor fi și alte reglementări care nu pot decât să creeze premise şi mai bune pentru creşterea pieţei bursiere din România, în special din perspectiva preaderării la OCDE. Vom avea multe ocazii și multe grupuri de lucru în care vom dezvolta acest subiect. Perspectivele sunt așadar favorabile, pozitive, promițătoare și ne dau și mie și dumneavoastră și investitorilor speranța că piața de capital va fi în continuare un pilon important de finanțare, un scop în sine de a investi și locul în care să vină cei care doresc să contribuie la promovarea economică a României.

La finele anului 2023, dintre cei 178.548 de investitori, 37.358 aveau doar titluri de stat Fidelis. Este o cifră care ne arată că Fidelis este un program care are priză, are tracţiune şi cel mai mult atrage persoanele fizice. Şi, repet, zona de retail este zona de creştere de maximă perspectivă din punctul meu de vedere şi vă voi ajuta prin crearea unor reglementări care să sprijine acest tip de investiţii și în continuare.

Vă urez succes, mă simt onorat să fiu alături de dumneavoastră și puteți oricând conta pe mine, din perspectiva unui reglementator absolut obiectiv dar preocupat de succesul dumneavoastră.