2023 - Sancțiuni piața de pensii private

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a adoptat pe parcursul anului 2023 mai multe decizii de sancționare a unor entități/persoane care activează în piața pensiilor private, precum și o serie de măsuri aplicabile acestora, pentru încălcarea unor prevederi ale legislației incidente.

 

 

Decembrie 2023

NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.

Doamna Mihaela Botezatu, în calitate de Coordonator al Departamentului Plăți, Reclamații și Raportare din cadrul NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A., a fost sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 2.000 lei pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale.

Domnul Cornel Ianache, în calitate de Coordonator al Departamentului Administrare Pensii și Gestiune Documente din cadrul NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A., a fost sancționat cu avertisment scris pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale.

Doamnei Ștefania Alexandra Bărbuș, în calitate de Coordonator al Departamentului  Administrare Pensii și Gestiune Documente din cadrul NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A., i-a fost aplicată măsura administrativă a atenționării pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale.

Domnului Sorin Sabău, în calitate de Manager Departament în Departamentul Managementul Tranzacțiilor al Raiffeisen Bank S.A., i-a fost aplicată măsura administrativă a atenționării pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale.

 

 

Noiembrie 2023

NN ASIGURĂRI DE VIAȚĂ S.A.

  • Doamna Andreea-Diana Zamfirescu, în calitate de Manager Administrare Pensii Facultative din cadrul NN Asigurări de Viață S.A., a fost sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 3.300 de lei și i-a fost aplicată măsura administrativă a atenționării pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale;
  • Doamna Claudia Gabriela Constantinescu, în calitate de Director Operațiuni din cadrul NN Asigurări de Viață S.A., a fost sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 2.100 de lei pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale;
  • Domnul Kuldeep Kaushik, în calitate de Director general al NN Asigurări de Viață S.A., a fost sancționat cu avertisment scris și i-a fost aplicată măsura administrativă a atenționării pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale.

 

 

 

August 2023

Banca Transilvania S.A., în calitate de intermediar de pensii private, a fost atenționată pentru erori operaționale privind fluxurile de lucru aferente activității de marketing al fondurilor de pensii private.

 

Iulie 2023

BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. a fost sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 68.000 lei pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale.

Domnul Radu Adolf Chirac, în calitate de Director de Investiții al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., a fost sancționat cu avertisment scris pentru că nu a exercitat dreptul de vot în cadrul tuturor adunărilor generale ale acționarilor societăților în al căror capital social au fost investite activele fondului de pensii facultative.

Benefit Broker de Pensii Private S.R.L., în calitate de broker de pensii private, a fost atenționat pentru că nu și-a îndeplinit obligația de a depune la Autoritatea de Supraveghere Financiară, până la data de 15.04.2022, situațiile financiare anuale individuale aferente anului 2021, în forma prevăzută de prevederile Normei A.S.F. nr. 7/2017 privind întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale individuale ale entităților din sistemul de pensii private, cu modificările și completările ulterioare.

 

Iunie 2023

Allianz – Țiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.

Domnul Virgiliu Pompiliu Ichim, în calitate de Director general al Allianz – Țiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 12.750 de lei pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale.

Doamna Alina Gabriela Nacu, în calitate de Director de Investiții al Allianz – Țiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., a fost atenționată pentru că nu a exercitat dreptul de vot în cadrul tuturor adunărilor generale ale acționarilor societăților în al căror capital social au fost investite activele fondului de pensii facultative.

 

Mai 2023

BT Pensii - Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative S.A.

Doamna Alexandra Ștefania Moise, în calitate de Șef Compartiment Operațiuni în cadrul BT Pensii - Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative S.A., a fost sancționată cu avertisment scris pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale.

Doamna Rodica Jugănaru, în calitate de coordonator al Serviciului Suport Vânzări din cadrul BT Pensii - Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative S.A., a fost atenționată pentru o deficiență punctuală identificată în procesul operațional privind actualizarea tematicii aferente cursului pentru agenții de marketing persoane fizice.

 

Martie 2023

NN Asigurări de Viață S.A.

  • Domnul Gerke Anno Witteveen, în calitate de înlocuitor al Directorului General al NN Asigurări de Viață S.A., în perioada 01.10.2021 – 31.08.2022, a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 17.550 lei pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale.
  • Domnul Mihai Tânțaru, în calitate de Director Investiții al NN Asigurări de Viață S.A. a fost sancționat cu avertisment scris pentru că nu a exercitat dreptul de vot în cadrul tuturor adunărilor generale ale acționarilor societăților în al căror capital social au fost investite activele fondului de pensii facultative.

 

Februarie 2023

Raiffeisen Bank S.A., în calitate de depozitar al activelor fondurilor de pensii administrate privat a fost sancționată cu avertisment scris pentru identificarea unor deficiențe în fluxurile de lucru aferente activității de depozitare a activelor fondurilor de pensii administrate privat.

Domnul  Virgiliu Pompiliu Ichim, în calitate de Director general al societății Allianz Țiriac Pensii Private S.A.F.P.P. S.A. a fost sancționat cu avertisment scris și cu amendă contravențională în cuantum de 5.100 de lei, pentru deficiențele operaționale identificate în activitatea desfășurată pentru fondurile de pensii private administrate.

Doamna Oana Viorica Velicu, în calitate de Director general al Metropolitan Life Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A. a fost sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 9.100 lei și avertisment scris pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale.

Doamna Dorina-Maria Coșbuc-Ionescu, în calitate de persoană care a asigurat interimatul funcției de control intern din cadrul NN Asigurări de Viață S.A. în perioada 07.06.2021 – 31.03.2022 a fost sancționată cu avertisment scris pentru urmărirea în mod necorespunzător a modului de implementare a măsurilor dispuse în sarcina NN Asigurări de Viață S.A.

Doamna Georgiana-Mioara Dumitrache în calitate de persoană care a asigurat interimatul funcției de control intern din cadrul NN Asigurări de Viață S.A. în perioada 01.04.2022 – 19.08.2022 a fost sancționată cu avertisment scris pentru urmărirea în mod necorespunzător a modului de implementare a măsurilor dispuse în sarcina NN Asigurări de Viață S.A.

Doamna Andreea Marina Pipernea, în calitate de Director general al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A. a fost sancționată cu avertisment scris pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale.

Doamna Lavinia Florina Mirancea, în calitate de Director general adjunct al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A. a fost sancționată cu avertisment scris pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale.

 

Ianuarie 2023

  • BCR S.A. a fost sancționată cu avertisment scris pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale.