Piața de capital în primul trimestru din 2022: Fondurile au preferat acțiunile în detrimentul instrumentelor cu venit fix

București, 15 iulie 2022 - Piața de capital din România a reacționat la șocul războiului din Ucraina, așa cum s-a întâmplat în întreaga lume. Totuși, impactul a fost unul mai mic decât criza generată de apariția pandemiei de COVID 19, iar pe termen lung indicii bursieri au avut o evoluție ascendentă. “Pe fondul tensiunilor politice dintre Rusia și Ucraina, evoluția pieței bursiere românești a înregistrat o deteriorare, însă nu de aceeași intensitate cu cea din martie 2020, când piețele au reacționat la incertitudinile economice și sociale generate de pandemia de COVID-19. Comparativ cu nivelul înregistrat la începutul anului 2020, indicii bursieri românești au avut evoluții ascendente pe termen lung, exceptând cele două episoade de volatilitate pe piețele financiare cauzate de pandemie ori de războiul din Ucraina” arată Raportul ASF privind evoluția pieței de capital în primul trimestru al anului 2022.

În contextul inflaționist actual, fără precedent în ultimii 15 ani, organismele de plasament colectiv (OPC) au optat pentru o recalibrare a investițiilor, prin majorarea investițiilor în acțiuni, în detrimentul formelor de plasament cu venit fix. “Pe ansamblul pieței, structura consolidată a investițiilor tuturor organismelor de plasament colectiv indică o preferință pentru acțiuni, a căror valoare totală este de circa 26,6 miliarde lei, atingând o pondere de circa 56% din activul cumulat al OPC. Investițiile în instrumente financiare cu venit fix la nivelul întregii piețe sunt în valoare de 18 miliarde lei și reprezintă aproximativ 37% din activul total al OPC. La 31 martie 2022, față de finalul anului 2021, se constată o majorare a investițiilor efectuate în acțiuni (0,22%) și o diminuare în titluri OPCVM/AOPC (12%), obligațiuni (11%), depozite și disponibilități (2%) și titluri de stat (16%)“ evidențiază analiza Autorității de Supraveghere Financiară. 

În ceea ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor efectuate pe piața de capital din România se poate constata, de asemenea, o creștere. La 31 martie 2022, pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii ale căror acțiuni au fost tranzacționate la BVB pe piața principală (Reglementată) se situează Banca Transilvania (TLV), care deține o pondere de circa 22% din valoarea totală tranzacționată. Pe următoarele poziții din acest top s-au clasat OMV Petrom (SNP), BRD - Groupe Société Générale (BRD), Fondul Proprietatea (FP) și Medlife (M).

Raportul privind evoluția pieței de capital în primul trimestru al anului poate fi consultat AICI.

 

*********

Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.