Declarația ESMA cu privire la recomandările de investiții pe platformele de comunicare socială

 

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe, autoritatea de reglementare a piețelor valorilor mobiliare din UE, explică normele care se aplică în situațiile în care cineva, cu sediul în UE sau în afara acesteia, transmite informații care propun o decizie de investiții cu privire la instrumentele financiare ale UE (de exemplu, acțiuni sau obligațiuni), care vizează un public larg. Difuzarea informațiilor ar include, de exemplu, împărtășirea unei opinii cu privire la prețul prezent sau viitor al unei anumite acțiuni.  

În legislația UE, aceasta se numește recomandare de investiții.

Ce este o recomandare de investiții? Legislația UE definește o recomandare de investiții ca fiind o informație care recomandă sau sugerează, în mod explicit sau implicit, o strategie de investiții referitoare la unul sau mai multe instrumente financiare sau la emitenți, inclusiv orice opinie cu privire la valoarea sau prețul prezent sau viitor al unor astfel de instrumente, destinate canalelor de distribuție sau publicului. Canalele de distribuție pot fi rapoarte ale analiștilor, articole, mass-media tradițională sau chiar platforme de comunicare socială.

Cine ar trebui să citească această declarație? Orice persoană care recomandă investiții într-un fel sau formă prin intermediul oricărei platforme și orice persoană care ia decizii de investiții pe baza recomandărilor de investiții făcute pe orice platformă. Printre acestea se numără platformele de comunicare socială.

Care este problema? Potențialul de a induce în eroare investitorii. Recomandările în materie de investiții trebuie să fie formulate într-un mod specific și transparent, astfel încât investitorii, înainte de a lua orice decizie de investiții, să poată cunoaște și evalua: 1) credibilitatea recomandării și cât de obiectivă este aceasta; Și 2) orice interese ale celor care formulează recomandările. În acest mod, oricine este liber să își exprime opiniile, fără a-i putea afecta pe ceilalți în acest proces.

Cine elaborează recomandări de investiții? De obicei, firme precum băncile și brokerii, dar și analiștii financiari. Cu toate acestea, s-ar putea considera că și alte persoane care propun o strategie de investiții elaborează o recomandare de investiții atunci când propunerea este destinată unei distribuții mai largi. Aceasta ar include publicarea pe platformele de comunicare socială. În plus, dacă cineva elaborează frecvent recomandări de investiții, intenționează să le distribuie pe scară largă și se prezintă ca având expertiză financiară, poate însemna că acea persoană poate fi considerată un expert. Într-un astfel de caz, normele  impun comunicarea mai multor informații.

Unde sunt normele? Normele sunt prevăzute în Regulamentul UE privind abuzul de piață. Acestea impun celor care fac recomandări de investiții să își dezvăluie identitățile, să prezinte recomandări într-un mod obiectiv și să dezvăluie toate relațiile sau circumstanțele care ar afecta obiectivitatea. În cazul experților, trebuie respectate norme suplimentare.

Ce se întâmplă dacă normele nu sunt respectate? Autoritățile de reglementare din UE urmăresc în mod proactiv comportamentul, ordinele și tranzacțiile investitorilor de pe piață. În cazul în care există motive pentru a face acest lucru, aceștia investighează. În cazul în care normele referitoare la recomandările de investiții nu sunt respectate, pot exista amenzi sau alte măsuri de supraveghere, care pot include, eventual, sesizarea organelor de urmărire penală.

Mai multe detalii referitoaare la acest subiect sunt disponibile pe site-ul ESMA AICI