EXERCIȚIU BSR, LA NIVELUL PIEȚEI ASIGURĂRILOR DIN ROMÂNIA

București, 13 martie 2020 – Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în ședința din data de 11 martie 2020, derularea unui exercițiu de evaluare a activelor și a pasivelor - BSR (Balance Sheet Review) la nivelul întregului sector al asigurărilor din România. Programul va fi implementat în a doua jumătate a acestui an de către ASF și de către Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA).

Totodată, Consiliul ASF a aprobat și condițiile și criteriile pe baza cărora rezultatele exercițiului de evaluare a activelor și pasivelor vor conduce la adoptarea de măsuri de supraveghere care urmează să fie aplicate societăților de asigurare, după încheierea exercițiului BSR (măsuri de follow-up).

Momentul de referință pentru datele din bilanț utilizate în acest exercițiu va fi 31 martie 2020.

Alături de evaluarea activelor și pasivelor societăților de asigurare, în cadrul exercițiului BSR sunt incluse și evaluarea nivelului rezervelor tehnice, a aspectelor privind guvernanța și a parametrilor prudențiali.

Evaluarea va oferi un grad suplimentar de claritate asupra situației financiare şi a solvabilității societăților de asigurare participante şi asupra riscurilor acestora.

Un comitet de coordonare (Steering Committee), format din reprezentanți ai ASF și ai EIOPA, va fi responsabil pentru supravegherea exercițiului.  ASF va selecta, în consultare cu comitetul de coordonare, în urma unei proceduri de achiziție publică, o firmă de consultanță cu o înaltă  reputație profesională și experiență internațională, care va asigura o aplicare uniformă a metodologiei de către evaluatorii externi independenți (auditorii). Consultantul desemnat nu va fi unul dintre auditorii societăților participante la exercițiul BSR.

ASF va aproba o listă de auditori eligibili, după consultarea comitetului de coordonare.  Fiecare societate de asigurare va selecta un auditor din această listă, care va efectua evaluarea în conformitate cu metodologia aprobată de ASF, în consultare cu comitetul de coordonare.

După finalizarea exercițiului BSR, pe baza rezultatelor evaluării şi a calculului/analizei indicatorilor prudențiali, care includ reconsiderarea unui nivel adecvat de rezerve tehnice şi de active, societățile participante vor fi clasificate şi vor face obiectul unor măsuri de remediere diferențiate. Măsurile de remediere solicitate de ASF societăților de asigurare participante depind de magnitudinea deficitului de capital rezultat în urma exercițiului de evaluare, fără a aduce atingere ajustărilor efectuate ca urmare a măsurilor luate după data de referință.

Măsurile de follow-up pot fi consultate pe siteul ASF aici.