INFORMARE DE PRESĂ - A.S.F. reiterează atenționarea privind criptoactivele

Bucureşti, 21 aprilie 2021 – A.S.F. reamintește consumatorilor faptul că unele criptoactive sunt extrem de riscante și speculative, astfel încât consumatorii trebuie să fie atenți la riscurile ridicate existente în cazul cumpărării sau deținerii acestor produse, inclusiv posibilitatea de a pierde toți banii investiți.

Criptoactivele se prezintă sub mai multe forme, iar majoritatea acestora nu sunt încă reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, așa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare. În acest context, avertizăm consumatorii români că, în cazul tranzacționării de criptoactive, aceștia nu beneficiază de protecția și garanțiile asociate cu serviciile financiare reglementate.

Furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale trebuie să respecte prevederile Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

În septembrie 2020, Comisia Europeană a prezentat un pachet privind finanțele digitale, care include strategia privind finanțele digitale și propuneri legislative privind criptoactivele și reziliența digitală. Prin acest pachet, CE își propune să sprijine dezvoltarea competitivă a sectorului financiar al UE și să ofere consumatorilor acces la produse financiare inovatoare, asigurând în același timp protecție consumatorilor și stabilitate piețelor.

Reamintim consumatorilor că propunerea este încă în discuție, fiind supusă procesului co-legislativ și, prin urmare, consumatorii nu beneficiază în prezent de niciuna dintre garanțiile prevăzute în propunerea respectivă, deoarece aceasta nu este încă adoptată ca legislație UE.  De asemenea, aducem în atenție și mențiunile existente în cadrul raportului privind tendințele, riscurile și vulnerabilitățile al Autorității Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), la ale căror lucrări A.S.F. participă în mod activ, raport care reține următoarele aspecte cu privire la criptoactive: 

·         impactul COVID-19 continuă să alimenteze digitalizarea, cu rezultate pozitive pentru consumatori și firme, dar, în același timp, cu provocări și riscuri, în special legate de reziliența cibernetică;

·         în spațiul cripto, prețul Bitcoin este la maxim istoric, alimentat de cererea puternică a investitorilor, rapoarte de știri pozitive și așteptări ca activele cripto să ajungă în cele din urmă să fie acceptate pe scară largă, inclusiv din punct de vedere al reglementării;

·         evoluțiile în domeniul monedelor stabile (stable-coins) globale continuă să fie în vizorul reglementatorilor, în timp ce sentimentul față de monedele digitale ale băncilor centrale se îmbunătățește.

 

*********

 

Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.