Stadiul evoluției proiectului STEAM

București, 19 mai 2016 – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a realizat un bilanţ de parcurs al  derulării proiectului STEAM (Set of actions Towards Establishing and Acknowledgment of the emerging Market status) al cărui principal scop este îndeplinirea criteriilor pentru reclasificarea pieței de capital autohtone din categoria pieţelor de frontieră, în grupa superioară a pieţelor emergente.

Lansat în trimestrul al treilea al anului 2014, proiectul STEAM cuprinde obiective şi acţiuni specifice aliniate unor direcții strategice structurate pe cinci piloni: Pilonul I: revizuirea legislației primare și secundare; Pilonul II: consolidarea și modernizarea infrastructurii pieței de capital; Pilonul III: dezvoltarea pieței de obligațiuni; Pilonul IV: stimularea creșterii numărului de emitenți și a lichidității pieței de capital; Pilonul V: dezvoltarea pieței de retail și educație financiară.

Alături de entităţi reprezentative ale pieţei de capital, ASF a elaborat, în cadrul unor grupuri de lucru special constituite pentru implementarea STEAM, proiecte de acte normative și regulamente, precum și analize complexe ale contextului de piață și ale legislației actuale, în vederea atingerii obiectivelor principale ale acestui proiect.

Astfel, în cadrul Pilonului I, principalele acțiuni întreprinse au vizat:

  • elaborarea proiectului de lege privind emitenții de instrumente financiare și operațiunile de piață și a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență nr. 32/2012 privind OPCVM și SAI, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 297/2004 privind piața de capital. Toate aceste proiecte de lege se află în prezent în faza de avizare interministerială;
  • elaborarea unui proiect de lege privind piețele de instrumente financiare și a unui proiect de lege privind fondurile de investiții alternative, aflate în prezent în faza de finalizare la nivelul subgrupurilor de lucru constituite de către ASF cu participanții la piață;
  • analizarea dispunerilor de măsuri emise de CNVM/ASF cu scopul preluării/adaptării/abrogării dispozițiilor cuprinse de acestea, în vederea simplificării legislației secundare a pieței de capital prin preluarea, adaptarea sau abrogarea dispozițiilor cuprinse de acestea.

 În cadrul Pilonului II au fost urmărite direcţii de acțiune privind:

  • evaluarea Sistemului RoClear al Depozitarului Central din perspectiva Recomandărilor ESCB-CESR în contextul aderării la platforma T2Securities;
  • elaborarea unui proiect de regulament în vederea îmbunătățirii activității de registru a Depozitarului Central;
  • identificarea entităților din piața de capital interesate de constituirea unei Contrapărți Centrale (CCP) şi constituirea acestora într-un grup de lucru.

În cadrul Pilonului III, acțiunile au fost îndreptate către acordarea de asistență tehnică de specialitate entităților implicate în derularea programului pilot (operatori piață, emitenți, depozitar central, intermediari) privind emisiunea de obligațiuni dedicată investitorilor de retail și popularizarea acestui tip de finanțare în rândul companiilor și a altor entități interesate.

În cadrul Pilonului IV au avut loc:

  • finalizarea procedurilor de trecere a societăților de pe RASDAQ pe o piață reglementată sau pe un ATS;
  • extinderea posibilității de listare a emitenților români pe piețe externe;
  • eficientizarea și fluidizarea tranzacțiilor de vânzare în lipsă, prin elaborarea regulamentului de modificare a Regulamentului CNVM nr.32/2006 şi a Regulamentului CNVM nr.5/2010.

Pilonul V, al cărui obiectiv este dezvoltarea pieței de retail și educația financiară, a avut ca principale direcții de acțiune:

  • introducerea prin proiectul de lege privind fondurile de investiţii alternative şi prin proiectul de regulament emis atât în aplicarea Legii privind AFIA, cât şi a Legii privind FIA a condiţiilor de funcţionare a unor noi tipuri de organisme de plasament colectiv;
  • analiza nivelului de implementare a principiilor guvernanței corporative la nivelul emitenţilor;
  • elaborarea unor reglementări contabile conforme cu IFRS, aplicabile entităţilor autorizate.

În continuarea demersurilor privind calificarea României pentru obținererea statutului de piață de capital emergentă, ASF are pe agendă, pentru anul 2016, un pachet de priorităţi printre care se numără:

  • elaborarea proiectului de lege privind fondurile de investiții alternative (FIA) și a proiectului de lege privind piețele de instrumente financiare, prin care sunt implementate prevederile Directivei Europene MIFID II;
  • reclasificarea și actualizarea regulamentelor și normelor secundare emise de autoritate;
  • consolidarea în continuare a operatorilor din piață și reautorizarea Depozitarului Central;
  • desfășurarea de acțiuni în vederea stimulării ofertelor publice de acțiuni și obligațiuni;
  • îmbunătățirea lichidității prin reglementarea instrumentelor financiare derivate;
  • reducerea în continuare a unor comisioane pentru intermediari (market makers);
  • analiza costurilor emisiunilor de obligațiuni și simplificarea fluxurilor de operațiuni.

Atingerea obiectivelor proiectului STEAM va avea ca efect accesul mai facil al investitorilor pe piața de capital românească și transformarea acesteia într-o sursă viabilă de finanțare, cu scopul dezvoltării economiei naționale.


*********

Despre ASF

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.