ASF a finalizat analiza privind dispunerile de măsuri emise de CNVM

Bucureşti, 22 aprilie 2016 Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunţă finalizarea proiectului Unilegis, pe parcursul căruia au fost analizate dispunerile de măsuri emise de fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), cu scopul simplificării legislației secundare a pieței de capital prin preluarea, adaptarea sau abrogarea dispozițiilor cuprinse de acestea.

Necesitatea simplificării, unificării și sistematizării legislației secundare din domeniu reprezintă o condiţie esenţială pentru asigurarea accesibilităţii, bunei aplicări şi eficientizării măsurilor promovate de ASF. Principalul obiectiv al acestui demers a fost crearea unui cadru normativ suplu şi stabil, favorabil dezvoltării pieței de capital românești și creșterii atractivității acesteia în rândul investitorilor.

În urma analizei derulate în cadrul Unilegis au fost identificate actele normative care pot prelua prevederile celor 45 dispuneri de măsuri în vigoare și a fost elaborat un Plan de implementare a măsurilor privind dispunerile de măsuri emise de CNVMcare poate fi accesat AICI.

În perioada 2003 - 2013 au fost emise de către CNVM un număr de 154 dispuneri de măsuri (DM), 109 dintre acestea fiind ieşite din vigoare, după cum urmează:

  • 33 DM ca urmare a împlinirii termenului, fiind temporare;
  • 34 DM ca urmare a abrogării temeiului primar de elaborare, devenind perimate;
  • 35 DM ca urmare a abrogării exprese directe;
  • 4 DM ca urmare a abrogării indirecte;
  • 2 DM a unui complex de cauze (perimare/împlinirea termenului);
  • 1 DM ca urmare a revocării.

 

*********

Despre ASF

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro