Decizii adoptate de către Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară - 14.10.2015

București, 14 octombrie 2015 – Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de regulament pentru modificarea şi completarea Regulamentului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr.2/2006 privind pieţele reglementate şi sistemele alternative de tranzacţionare şi pentru abrogarea unor dispuneri de măsuri ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare. Proiectul de regulament va fi pus în consultare publică, pe site-ul ASF, pentru o perioadă de 10 zile.

Totodată, Consiliul ASF a aprobat Proiectul de Normă privind aplicarea Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară de către societăţile de asigurare, asigurare-reasigurare şi de reasigurare. Aceasta va fi transmisă spre publicare către Monitorul Oficial.

De asemenea, membrii Consiliului au aprobat nota privind controlul desfășurat la societatea EUROINS România Asigurare-Reasigurare S.A. (subiect care va fi prezentat în cadrul unui comunicat de presă ulterior).

Consiliul a aprobat sancţionarea unor persoane şi societăţi pentru nerespectarea dispoziţiilor Legii nr. 151/2014 şi ale Regulamentului ASF nr. 17/2014 privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate. 

În cadrul şedinţei au fost aprobate şi modificări ale actelor constitutive în cazul unor societăți și brokeri de asigurare, ca urmare a majorării capitalului social, a modificării structurii acționariatului sau a cesionării de părţi sociale.

A fost aprobat prospectul proporţionat aferent emisiunii de noi acţiuni în vederea majorării capitalului social al S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. Bucureşti. De asemenea, a fost aprobată emiterea Certificatului de Înregistrare a Valorilor Mobiliare aferente înregistrării la ASF a titlurilor de stat emise de către Ministerul Finanţelor Publice, precum şi a celor pentru NEW EUROPE PROPERTY INVESTMENTS PLC – Isle of Man.

Consiliul ASF a aprobat admiterea la tranzacționare pe sistemul alternativ de tranzacționare administrat de BVB, în baza dispozițiilor Legii nr. 151/2014, a acțiunilor emise de societăţile: GEROM S.A. Buzău, MECANICA 94 S.A. Drobeta Turnu Severin, RETEZAT S.A. Sibiu, VITIMAS S.A. Tecuci, TRANSILVANIA-COM S.A. Mediaş, COMAT S.A. Galaţi şi CONSTRUCŢII BIHOR S.A. Oradea. De asemenea, a fost aprobată admiterea la tranzacţionare pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de SIBEX-SIBIU STOCK EXCHANGE S.A., în baza dispozițiilor Legii nr. 151/2014, a acţiunilor emise de societăţile SIRAJ A.D. IMPEX S.A. Iaşi şi MUNTENIA ESTIVAL 2002 S.A. Bucureşti.

În cadrul ședinței a fost aprobată retragerea de la tranzacționare de pe Piața Rasdaq, ca urmare a finalizării procedurilor impuse prin Regulamentul nr. 17/2014 privind statutul juridic al acțiunilor care se tranzacționează pe Piața Rasdaq sau pe piața valorilor mobiliare necotate, a acțiunilor emise de societăţile: AGROMEC S.A. Cocora, MOBICRASNA S.A. Carei, VITROMETAN S.A. Mediaş, BEGA TEHNOMET S.A. Timişoara, CICALEX S.A. Poroschia, FITOTERAPIA S.A. Bucureşti şi NUCLEAR&VACUUM S.A. Măgurele.

Consiliul ASF a aprobat retragerea de la tranzacţionare şi radierea din evidenţa ASF a acţiunilor emise de societatea INTERNAŢIONAL TRANSPORT S.A. Piteşti, având în vedere dispoziţiile Legii nr.151/2014.

Au fost propuşi pentru avizare şi reavizare 63 agenţi în vederea desfăşurării activităţilor de marketing pentru fonduri de pensii, fiind retrase avizele pentru 66 agenţi de marketing.                  

Consiliul ASF se întrunește în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe.                  


*********

Despre ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituția care autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România.

Înfiinţată în 2013 prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (C.S.A.) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.), ASF contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere pe trei pieţe care însumează peste 10 milioane de participanţi.