COMPANIA INTERNATIONALA DE ASIGURARI iese din randul societatilor de asigurare

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a retras autorizatia de functionare a S.C. COMPANIA INTERNATIONALA DE ASIGURARI S.A. (CIASIG), societate de asigurare care avea in obiectul de activitate practicarea asigurarilor generale.

Aceasta decizie a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a fost luata ca urmare a neindeplinirii de catre societate a obligatiilor de depunere a bilantului contabil, contului de profit si pierderi si rapoartelor financiare.

De asemenea, societatea nu a respectat obligatia de a transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor o instiintare scrisa cu privire la modul de solutionare a situatiei capitalului social, asa cum s-a solicitat printr-o decizie de sanctionare anterioara, respectiv prin Decizia nr.2636/11 octombrie 2002 de interzicere temporara a exercitarii activitatii de asigurare. Precizam totodata ca, in urma controlului efectuat in 2002 si care a stat la baza deciziei de interzicere temporara a desfasurarii activitatii, s-a constatat ca la data de 30 iunie 2002 societatea CIASIG nu mai avea nici un contract in valabilitate si nici daune nelichiditate.

Potrivit prevederilor legale, asiguratorii care isi inceteaza activitatea si nu procedeaza la un transfer de portofoliu raman raspunzatori pentru obligatiile asumate. Totodata, societatea are obligatia de a realiza un transfer de portofoliu, iar in cazul in care acesta nu are loc, va denunta contractele de asigurare in vigoare si va restitui asiguratilor primele de asigurare incasate integral, proportional cu perioada neexpirata a contractelor respective. Îndeplinirea necorespunzatoare a dispozitiilor deciziei de retragere a autorizatiei de functionare atrag, dupa caz, raspunderea civila sau penala a persoanelor vinovate.

COMPANIA INTERNATIONALA DE ASIGURARI este cea de-a saptea societate de asigurare sanctionata de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor prin retragerea autorizatiei de functionare, alaturi de ADAS, Grup As, Mondial Assurances, Prima, Anglo-Romana si Uniroyal. „O protectie eficienta a drepturilor asiguratilor – care reprezinta in fapt scopul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor - impune existenta unei piete consolidate si stabile, cu societati sanatoase din punct de vedere financiar si care respecta regulile impuse de autoritatea de supraveghere”, a declarat domnul Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

In prezent, pe piata romaneasca mai exista 43 de societati care detin autorizatii de functionare ca asiguratori.