Precizari privind asigurarea RCA pentru 2004

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor se vede obligata, la fel ca si anul trecut, sa atraga atentia societatilor de asigurare cu privire la nivelul cheltuielilor de achizitie aferente incheierii asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto cu valabilitate in 2004 (RCA 2004), precum si cu privire la facilitatile acordate clientilor, sub forma de asigurari facultative.

Precizam ca, potrivit prevederilor legale, in cazul in care societatile de asigurare incheie asigurarile obligatorii RCA 2004 prin alte persoane decat personalul propriu, angajat cu carte de munca, nivelul maxim al cheltuielilor de achizitie va fi de 5% pentru agentii de asigurare, respectiv de 8% pentru brokerii de asigurare, procente aplicabile la tarifele de prima stabilite de autoritatea de supraveghere. Atragem atentia ca nerespectarea prevederilor legale privind tarifele de prima, facilitatile permise a fi acordate unor categorii de asigurati si/sau nivelurile maxime ale cheltuielilor de achizitie se va sanctiona cu retragerea imediata a autorizatiei societatii de a practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, precum si cu neacordarea autorizatiei pentru anul urmator.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a fost sesizata in legatura cu practica unor societati de a acorda facilitati la contractarea asigurarilor RCA 2004, sub forma de asigurari facultative incheiate cu prime de asigurare cu mult subdimensionate sau chiar inexistente. Societatile de asigurare sunt obligate prin lege sa constituie si sa acopere rezerve tehnice pentru toate asigurarile incheiate, atat obligatorii, cat si facultative, iar neincasarea primelor de asigurare aferente asigurarilor incheiate poate genera dificultati in indeplinirea acestei obligatii.

In aceasta situatie, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va demara controale urgente atat la intermediarii in asigurari, cat si la asiguratori in vederea verificarii modului in care acestia inteleg sa respecte normele privind RCA 2004, dar si normele referitoare la constituirea rezervelor tehnice si acoperirea acestora prin active admise.

Daca se vor constata nerespectari ale prevederilor legale, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor va dispune aplicarea de sanctiuni, putandu-se ajunge si la retragerea autorizatiei de functionare, potrivit legii.

In vederea protejarii intereselor asiguratilor, dorim sa atragem totodata atentia asupra faptului ca neplata primelor de asigurare atrage dupa sine nulitatea contractului de asigurare incheiat, potrivit art.17 din Legea nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania.