Decizii adoptate de către Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară - 09.09.2015

Bucureşti, 9 septembrie 2015 – În cadrul şedinţei de astăzi, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat o serie de măsuri menite să întărească capacitatea instituţională a Fondului de Garantare a Asiguraţilor. În acest sens, au fost aprobate Regulamentul de organizare şi funcţionare, Politica de recrutare şi selecţie pentru ocuparea posturilor din structura organizatorică a FGA, precum şi Procedura de selecţie pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor art. 12, alin. 3 din Legea nr. 213/2015.

Totodată, Consiliul ASF a aprobat Procedura privind agrearea şi selecţia practicienilor în insovenţă în scopul participării acestora în cadrul procedurii de faliment a unei societăţi de asigurare.

Membrii Consiliului ASF au audiat şi Raportul privind evoluția pieței de asigurări în primul semestru al anului 2015 (care va face obiectul unui comunicat separat).

Au fost aprobate propunerile de modificare a Regulamentului nr. 4 privind tranzacţionarea pe piaţa reglementată de instrumente financiare derivate administrată de SIBEX-SIBIU STOCK EXCHANGE.

În cadrul şedinţei au fost aprobate modificări intervenite în documentele unor fonduri deschise de investiţii, în vederea alinierii acestora la Regulamentul ASF nr. 9/2014, fiind validate şi modificări ale actelor constitutive ale unor brokeri ca urmare a diminuării/majorării capitalului social şi a completării obiectului de activitate.

A fost aprobată intenţia Piraeus Bank S.A. - Grecia de a deveni acționar direct semnificativ la asigurătorul ATE INSURANCE ROMANIA S.A.

Consiliul ASF a aprobat admiterea la tranzacționare pe sistemul alternativ de tranzacționare administrat de BVB, în baza dispozițiilor Legii nr. 151/2014, a acțiunilor emise de Iprochim S.A. București.

Totodată, au fost aprobate retragerea de la tranzacţionarea pe Piaţa RASDAQ şi radierea din evidenţele ASF a acţiunilor societăţilor: ECOPACK S.A. Ghimbav, Bucovina Turism Severin S.A. Suceava, București Turism S.A., COMAT OLT S.A. Slatina, Dumbrava S.A. Fălticeni, Zarea S.A. București, SIFI CJ AGRO S.A., SOCOT S.A. Tg. Mureş, SIFI BH EST S.A. București, PANMONT S.A. Piatra Neamț, PIM S.A. Sibiu şi TAXI SERVICE TITAN S.A. București.

Au fost propuşi pentru avizare şi reavizare 19 agenţi în vederea desfăşurării activităţilor de marketing pentru fonduri de pensii, fiind retrase avizele pentru alţi 72 agenţi de marketing. 

În cadrul şedinţei a fost aprobată sancţionarea unor persoane şi societăţi pentru nerespectarea dispoziţiilor Legii nr. 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe Piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate.

Consiliul ASF se întrunește în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe. 

*********

Despre ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituția care autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România.

Înfiinţată în 2013 prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (C.S.A.) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.), ASF contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere pe trei pieţe care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Mai multe informații puteți găsi pe 
www.asfromania.ro.