Proiectul de asigurare a locuintelor are sustinerea autoritatilor locale

La sediul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a avut loc ieri, 4 august, cea de-a treia dezbatere a grupului tehnic de lucru pentru identificarea unei solutii de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale.

Intalnirea a reunit reprezentanti ai CSA, ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), ai Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR), Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din Romania (UNSICAR) si, in premiera, reprezentanti ai administratiei locale.

Concluzia dezbaterilor a fost ca autoritatile locale sprijina proiectul de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale pentru locuintele aflate in proprietatea persoanelor fizice.
Sprijinul a fost enuntat de catre domnii Ionel Chirita, Presedintele Asociatiei Oraselor din Romania, si Emil Draghici, Presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, care au apreciat ca, in conditiile unor resurse bugetare limitate, protectia prin asigurare reprezinta singura metoda de a gasi suficiente resurse financiare pentru acoperirea pagubelor majore produse de dezastre naturale.

„Toti participantii au fost de acord ca asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor naturale, reprezinta o prioritate si o solutie de protectie a populatiei. Este suficient sa ne gandim numai la valoarea mare a pagubelor produse de inundatii si necesitatea implementarii unui astfel de sistem este evidenta. Invitatia adresata autoritatilor locale de a se implica in realizarea proiectului este fireasca, acestea fiind primele carora populatia le cere ajutorul in cazuri extreme”, a subliniat domnul Radu Mircea Popescu, Secretar de Stat pentru comunităţile locale din Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Alaturi de elementele stabilite in cadrul discutiilor anterioare – sistem privat de asigurare, acordarea de subventii persoanelor cu venituri mici – reprezentantii grupului tehnic au decis, de principiu, ca suma asigurata – practic valoarea maxima a despagubirii – sa fie corelata cu valoarea de impozitare a locuintei, dar sa nu depaseasca echivalentul in lei a 15.000 euro.
Dezbaterile vor continua in perioada imediat urmatoare, inclusiv cu participarea reprezentantilor administratiilor locale, in vederea stabilirii tuturor aspectelor tehnice privind modul practic de aplicare a unui sistem de asigurare la nivel national.