COMUNICAT DE PRESĂ - 19.02.2016

București, 19 februarie 2016 - În virtutea angajamentului asumat prin Protocolul încheiat în data de 22 decembrie 2015, dl.Mișu Negriţoiu, Președintele ASF, dl. Marius Vorniceanu, Vicepreședinte şi Sectorul Asigurări din ASF au organizat o nouă întâlnire între asociaţiile patronale din industria de transport şi societățile de asigurări care practică RCA.

La întâlnire au participat, din partea transportatorilor, UNTRR (Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România), FORT (Federația Operatorilor Români de Transport), COTAR (Confederatia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România), APTE 2002 (Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002), ARTRI (Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale), ADTI (Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi), CPDR  (Coaliţia pentru Dezvoltarea României / Romanian Business Leaders) şi FPSSR (Federaţia Patronală a Şcolilor de Şoferi din România).

Printre asigurătorii prezenți s-au numărat ALLIANZ TIRIAC ASIGURĂRI S.A., GENERALI ROMÂNIA S.A., GROUPAMA ASIGURĂRI S.A.,UNIQA ASIGURĂRI S.A., OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP S.A., ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP S.A., CITY INSURANCE S.A., EUROINS ROMÂNIA S.A. şi CARPATICA ASIGURĂRI S.A.

La întânire au participat şi reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei.

Participanţii au fost invitaţi ca în prealabil să pregătească date relevante, atât la nivel agregat, pe clase de asigurări, cât şi cazuri individuale, care să ofere evidenţe credibile privind evoluţia primelor de asigurare RCA în ultimele 6-9 luni.

Cele două părţi nu au căzut de acord asupra interpretării şi încadrării în limita de majorare de 50% convenită prin Protocol. În timp ce societăţile de asigurări au raportat, din situaţia contractelor încheiate, o creştere medie a primelor de până la 50%, transportatorii au argumentat pe poliţe individuale situaţii care au depăşit acest nivel.

ASF a reiterat pașii concreți făcuți în direcția identificării unor soluții, atât prin ajustarea Normei 23/2014, în vederea flexibilizării prevederilor acesteia cât și pentru a elimina potențiale bariere pentru accesul unor noi jucători pe piața asigurărilor, dar și prin inițierea unui dialog concret, în cadrul unor grupuri de lucru, având ca finalitate o revedere mai substanțială a cadrului legal aplicabil. Mai mult, au fost derulate controale tematice la toate societățile de asigurare care vând polițe RCA, urmând ca acestea să aplice măsurile necesare pentru remedierea disfuncționalităților constatate.

Autoritatea va continua și demersul de determinare a unor repere de referință la nivelul pieței privind dauna medie și frecvența medie a daunei, pe care le va face publice.  La solicitarea reprezentanţilor transportatorilor, a fost prezentat  un prim model de calcul actuarial, care poate fi consultat pe site-ul Autorităţii - aici.

ASF apreciază că, în continuarea demersurilor de până acum, care vizează reechilibrarea și stabilitatea financiară a pieței de asigurări, este important ca cele două părți implicate să își păstreze deschiderea necesară pentru un dialog direct, concret și constructiv.

În perioada imediat următoare ASF își va orienta toate eforturile pentru rescrierea cadrului normativ pentru RCA, inclusiv prin intermediul discuţiilor comune din cadrul grupurilor de lucru. La începutul săptămânii următoare Autoritatea va dezbate proiectul de modificare a legislației primare care să reglementeze RCA, urmând ca acesta să fie transmis Parlamentului României.


*********

Despre ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituția care autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România.

Înfiinţată în 2013 prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (C.S.A.) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.), ASF contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere pe trei pieţe care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Mai multe informații puteți găsi pe 
www.asfromania.ro.