Decizii adoptate de către Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară - 22.01.2016

București, 22 ianuarie 2016 - Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în această săptămână, proiectul de Normă privind modificarea Normei 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.

Modificările urmăresc reducerea barierelor de intrare în piaţa asigurărilor RCA din România a jucătorilor locali şi a celor din alte state UE, în vederea stimulării unui cadru mai competitiv şi stabil în asigurări, care să determine o creştere a ofertei şi sporirea accesului asiguraţilor la produsele de asigurare auto. Proiectul va fi afişat pentru consultare publică pe www.asfromania.ro.

Au fost aprobate şase proiecte de normă emise în aplicarea Legii 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, ca urmare a integrării observaţiilor şi propunerilor care au rezultat din procesul de consultare publică. Pachetul de norme va fi transmis spre publicare Monitorului Oficial al României, iar normele vor intra în vigoare la data publicării. A fost aprobată înființarea Direcției de rezoluţie în cadrul Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), structură specializată necesară exercitării de către această instituţie a atribuţiilor stabilite prin Legea 246/2015.

Consiliul ASF a analizat situaţia societăţii de asigurare Carpatica şi gradul de îndeplinire a măsurilor din planul de redresare (va face obiectul unui comunicat transmis ulterior).

A fost avizat Actul Adiţional la Protocolul de colaborare între Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale S.A. (PAID) şi societăţile de asigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă, care priveşte fluxurile financiare şi de informaţii dintre părţile semnatare.

Au fost aprobate o serie de acte individuale, după cum urmează :

-          modificarea actelor constitutive în cazul unor societăţi de asigurare şi brokeri (majorarea capitalului social, completarea obiectului de actvitate) precum şi majorarea capitalului social pentru 13 brokeri de asigurare;

-          emiterea Certificatelor de înregistrare a valorilor mobiliare pentru societăţile Prodplast Imobilare S.A. Bucureşti (majorare capital social), Aviaţia Utilitară Bucureşti S.A. (diminuare capital social) şi Transilvania Construcţii S.A. Cluj Napoca (diminuare capital social);

-          avizarea şi reavizarea a 42 agenţi în vederea desfăşurării activităţilor de marketing pentru fonduri de pensii, fiind retrase avizele pentru alţi 51 agenţi de marketing.

Consiliul ASF se întrunește în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe.    

*********

Despre ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituția care autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România.Înfiinţată în 2013 prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (C.S.A.) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.), ASF contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere pe trei pieţe care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informații puteți găsi pe www.asfromania.ro.