Decizii adoptate de către Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară - 28.10.2015

București, 28 octombrie 2015 - Consiliul ASF a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, proiectul de regulament de modificare a Regulamentului CNVM nr.32/2006 și a Regulamentului CNVM nr.5/2010 pentru alinierea la Regulamentul (UE) nr.236/2012 privind vânzarea în lipsă și anumite aspecte ale swapurilor pe riscul de credit. Acesta va fi pus în consultare publică pentru o perioadă de 20 zile calendaristice pe www.asfromania.ro. De asemenea, Consiliul a aprobat publicarea pe site-ul ASF, în vederea consultării publice, a proiectului de regulament privind regimul juridic al garanțiilor reale constituite asupra instrumentelor financiare.

Totodată, Consiliul ASF a aprobat Norma pentru modificarea şi completarea Normei nr.7/2013 privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

În cadrul ședinței a fost  aprobată și aplicarea de către societățile de asigurare, precum şi de către ASF, a Ghidurilor EIOPA pentru regimul de supraveghere Solvabilitate II.

Consiliul a fost informat în privinţa participării ASF, în trimestrul III al anului 2015, la activitatea Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) şi a Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA), instituţii internaţionale unde ASF are calitatea de membru cu drepturi depline.

A fost aprobat prospectul proporţionat aferent emisiunii de noi acţiuni în vederea majorării capitalului social al societăţii BANCA COMERCIALĂ CARPATICA S.A. Sibiu.

Consiliul ASF a aprobat solicitarea OTP ASSET MANAGEMENT ROMANIA SAI S.A de autorizare a Fondurilor deschise de investiţii OTP Global Mix şi OTP Euro Premium Return şi înscrierea acestora în Registrul public al ASF.

A fost aprobată, de asemenea, numirea unor persoane în poziţii de conducere sau poziţii cheie în structura unor societăţi de asigurare şi brokeri. Au fost aprobate modificări ale actelor constitutive în cazul unui număr de 12 brokeri, ca urmare a majorării capitalului social.

În cadrul ședinței au fost propuşi pentru avizare şi reavizare 9 agenţi în vederea desfăşurării activităţilor de marketing pentru fonduri de pensii, fiind retrase avizele pentru alţi 127 agenţi de marketing. 

Consiliul ASF se întrunește în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe.                  

*********

Despre ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituția care autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România.
Înfiinţată în 2013 prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (C.S.A.) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.), ASF contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere pe trei pieţe care însumează peste 10 milioane de participanţi.
Mai multe informații puteți găsi pe 
www.asfromania.ro.