Decizii adoptate de către Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară - 17.06.2015

Bucureşti, 17 iunie 2015 – În şedinţa de astăzi, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat Regulamentul privind agenţii pentru servicii de investiţii financiare, agenţii delegaţi şi pentru modificarea Regulamentului C.N.V.M. nr.32/2006 privind serviciile de investiţii financiare. Propunerile  de modificare a proiectului normativ, primite în urma derulării unui proces de consultare publică, au fost analizate şi în contextul unor schimbări în viitorul apropiat ale legislației relevante, ca urmare a obligativităţii implementării unor directive europene. Proiectul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Au fost aprobate unele modificări survenite în documentele unor entităţi autorizate din piaţa de capital, ca urmare a majorării capitalului sau a schimbărilor intervenite în componenţa  conducerii acestora.

Consiliul ASF a aprobat admiterea la tranzacționare pe sistemul alternativ de tranzacționare administrat de BVB, în baza dispozițiilor Legii nr. 151/2014, a acțiunilor unui număr de 13 noi societăți: IMOTRUST S.A. Arad, ADMET S.A.Galaţi, COMVEX S.A. Constanţa, SMR S.A. Balş, CONSTRUCŢII HIDROTEHNICE S.A. Iaşi,  ROMANŢA ESTIVAL 2002 S.A. Neptun, NEPTUN OLIMP S.A. Neptun, GRUPUL EDITORILOR ŞI DIFUZORILOR DE PRESĂ S.A. Bucureşti, COMPLEX COMET S.A. Bucureşti, SEMROM MUNTENIA S.A. Bucureşti, INTFOR S.A. GALAŢI, FAMOS S.A. Odorheiu Secuiesc şi LUCEAFĂRUL S.A. Bacău.

A fost aprobată admiterea la tranzacționare pe sistemul alternativ de tranzacționare administrat de SIBEX – SIBIU STOCK EXCHANGE S.A., în baza dispozițiilor Legii nr. 151/2014, a acțiunilor unui număr de 4 noi societăți: TRANSGEX S.A. Oradea, TRANSCOM SA Sibiu, SIN S.A. Bucureşti, SOFTCHIM S.A.

Totodată, au fost aprobate retragerea de la tranzacţionare şi/sau radierea din evidenţele ASF a acţiunilor societăţilor ASTRA S.A. Craiova, ŞTEI S.A. Bihor şi CABLUL ROMÂNESC S.A. Ploieşti.

Consiliul ASF a aprobat emiterea Certificatului de Înregistrare a Valorilor Mobiliare pentru societatea CHRONOS CURIER SA GIURGIU în vederea admiterii la tranzacţionare pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare administrat de BVB.

De asemenea, a fost aprobată retragerea avizului deţinut de BANCA ROMÂNEASCĂ S.A., Membră a Grupului National Bank of Greece, ca depozitar al activelor de pensii facultative şi radierea din Registrul A.S.F..

A fost aprobată sancţionarea unor societăţi comerciale sau persoane fizice pentru nerespectarea dispoziţiilor Legii 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe Piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate, precum şi pentru nerespectarea prevederilor legale privind derularea ofertelor publice obligatorii.

Consiliul ASF se întrunește în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe. 

*********

Despre ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituția care autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România.

Înfiinţată în 2013 prin preluarea si reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (C.S.A.) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.), ASF contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere pe trei pieţe care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Mai multe informații puteți găsi pe 
 www.asfromania.ro