Piata asigurarilor aniverseaza 10 ani de supraveghere si control

Unul dintre cele mai importante si complexe segmente ale pietei financiare din Romania – domeniul asigurarilor – aniverseaza astazi, 1 februarie 2002, 10 ani de supraveghere si control, aceasta activitate fiind demarata de catre Oficiul de Supraveghere a Activitatii de Asigurare si Reasigurare din Romania (O.S.A.A.R.). Infiintat ca o Directie Generala in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, in baza Hotararii Guvernului nr. 574/1991 pentru aplicarea art. 23 din legea 47/1991 privind constituirea, organizarea si functionarea societatilor comerciale din domeniul asigurarilor, O.S.A.A.R si-a inceput activitatea la data de 1 februarie 1992, primul director general – numit prin ordinul Ministrului Bugetului – fiind domnul Lazar Gheorghe, care a detinut aceasta functie pana in primavara anului 1994.

Eficienta cu care OSAAR si-a exercitat activitatea de supraveghere timp de aproape 10 ani – pana la data de 2 iulie 2001 cand atributiile sale au fost preluate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor –, chiar in conditiile in care dotarea materiala si schema de personal de care dispunea erau insuficiente, a determinat o dezvoltare importanta si constanta a pietei, atat in ceea ce priveste numarul de societati de asigurare care a crescut ca urmare a atragerii a numerosi mari investitori straini din tari dezvoltate ca Austria, Marea Britanie, Germania, Olanda, Grecia, SUA, cat si a indicatorilor specifici. Astfel, in momentul numirii membrilor Consiliului actualei autoritati de supraveghere – Comisia de Supraveghere a Asigurarilor – pe piata existau 73 de societati de asigurare autorizate fata de un numar de numai 2 societati private in 1992.

Chiar daca mai putin vizibile, datorita amplorii reduse pe care au avut-o, pe parcursul acestor 10 ani, au aparut, inevitabil, si diverse situatii nedorite pentru piata asigurarilor, in cele mai multe cazuri generate de problemele cu care s-a confruntat sectorul financiar-bancar, datorita conexiunilor existente intre aceste domenii. In pofida acestui lucru, prin normele prudentiale emise de OSAAR si aprobate prin Ordin al Ministrului Finantelor s-a reusit diminuarea impactului asupra pietei asigurarilor, astfel ca asiguratii nu au avut de suferit. Printre cele mai cunoscute cazuri se numara cel al societatii Montdragon, pe fondul problemelor aparute in toamna anului 1994 aceasta fiind preluata de catre societatea Financiara SA (al carei actionar majoritar era Bancorex) si schimbandu-i-se denumirea in Omniasig. Ulterior, ca urmare a prabusirii Bancorex, actiunile detinute de Fiannciara SA la Omniasig au fost preluate de catre Banca Comerciala Romana.

Intr-o situatie nedorita s-a aflat, in 1996, si societatea de asigurare Ardaf, pe fondul problemelor inregistrate la acea vreme de actionarul sau majoritar, Banca Dacia Felix. Si in acest caz, in vederea diminuarii efectelor negative care ar fi putut sa apara in piata asigurarilor, o parte importanta din actiunile detinute de Banca Dacia Felix la Ardaf au fost transferate catre alte persoane juridice. Probleme au intimpinat si fosta societate CAR (actuala Nationala SA), ca urmare a prabusirii SAFI, sau Provitas, al carei actionar majoritar era Banca Internationala a Religiilor. Cea mai recenta situatie nedorita si poate cea de mai mare amploare a fost inregistrata in cazul Astra, insa ca urmare a aplicarii masurilor dispuse de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor s-a reusit stoparea evolutiei negative.

Incepand din 2 iulie 2001, toate atributiile OSAAR, precum si personalul acestuia au fost preluate de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, o autoritate autonoma de specialitate care a fost infiintata in baza Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor. Aflata inca la inceput de drum, dar cu atributii mult sporite, in cele 6 luni de cand a luat fiinta, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si-a indreptat eforturile nu numai spre procesul de autorizare a societatilor de asigurare in conformitate cu noua legislatie (in urma caruia numarul asiguratorilor a scazut la 47, iar cea a brokerilor de asigurare la 104 fata de peste 800 de intermediari cati existau anterior), ci mai ales spre crearea instrumentelor legale necesare unei supravegheri eficiente. Astfel, pana in prezent, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a elaborat si publicat in Monitorul Oficial 14 norme in aplicarea Legii nr. 32/2000 care transpun prevederile comunitare din domeniu, dar prin adaptare la specificul pietei locale, precum si Reglementarile contabile specifice domeniului asigurarilor armonizate cu Directivele europene si Standardele Internationale de contabilitate.

Dintre acestea, de o importanta deosebita sunt nu numai Reglementarile contabile care vor permite oglindirea cu exactitate a obligatiilor pe care societatile de asigurare si le asuma fata de asigurati, ci si cele privind marja de solvabilitate, rezervele tehnice, activele admise sa reprezinte aceste rezerve tehnice, insolvabilitatea asiguratorului , precum si transferul de portofoliu, conditiile impuse prin acestea determinand o consolidare a pietei asigurarilor din tara noastra. Perfectionarea cadrului legal reprezinta unul din obiectivele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in scopul de a se asigura un control din ce in ce mai eficient asupra pietei, si prin urmare asupra respectarii drepturilor asiguratilor, acesta fiind de altfel si una din cerintele impuse de procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.