Insurance Guides

The Financial Supervisory Authority has published a Guide dedicated to consumers that contains a series of important information for those who are affected by the insolvency of City Insurance S.A.

The Financial Supervisory Authority (A.S.F.) ordered, by Decision no. 1148/17.09.2021, the withdrawal of the functioning licence of the Insurance-Reinsurance Company City Insurance S.A. (City Insurance S.A.) and the promotion of the request to open the bankruptcy proceedings, based on the applicable legal provisions. City Insurance S.A. is not allowed to conclude new contracts and in case of renewal, the policyholders shall choose another insurance company.

 

Ghidul se constituie ca material orientativ pentru consumatorii care achiziționează produse și servicii de asigurări prin mijloace electronice de la entitățile autorizate de ASF să practice activitate de asigurări și vine în aplicarea prevederilor Normei ASF nr. 15/2015 privind comercializarea prin mijloace electronice a contractelor de asigurare și a Ordinului CSA nr. 23/2009 pentru punerea în aplicare a Normelor privind informaţiile pe care asigurătorii şi intermediarii în asigurări trebuie să le furnizeze clienţilor, precum şi alte elemente pe care trebuie să le cuprindă contractul de asigurare.

 

Ghid de RECOMANDĂRI privind Asigurarea de malpraxis medical aplicabil condițiilor generale și speciale în asigurarea de răspundere civilă a personalului medical

Ghidul consumatorului despre asigurarea privind răspunderea civilă a personalului medical se constituie ca material îndrumător pentru medici, medici dentiști, farmaciști, asistenți medicali și moașe ce acordă servicii medicale și care, conform legii, au obligația încheierii unei asigurări de răspundere civilă obligatorie pentru situațiile de malpraxis medical.
Malpraxisul medical este eroarea profesională săvârșită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice.

Ghidul RCA oferă  celor interesați informații actualizate, de la A la Z despre asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.
Pe lângă informațiile de bază care explică ce este asigurarea RCA, găsiți explicații despre:
- ce faceți în caz de accident;
- cum se folosește constatarea amiabilă;
- unde puteți apela în caz dacă aveți probleme cu polița RCA;
- informații despre avizarea și constatarea daunelor;
- totul despre despăgubirile acordate în temeiul RCA;
- unde pot apela dacă aveți probleme legate de asigurarea RCA;
- precum și alte informații utile.
ghid calatorie strainatate

Ghidul asigurărilor de călătorie constituie un material îndrumător pentru persoanele care apelează la o asigurare pentru călătorie și nu reprezintă o recomandare de cumpărare, ci doar un instrument de informare generală. Aici puteți afla : ce este o asigurare de călătorie; de ce aveți nevoie de o asigurare de călătorie; la ce trebuie să fiți atent atunci când cumpărați o asigurare medicală de călătorie; despre asigurarea de sănătate vs cardul european de asigurări sociale de sănătate; asigurarea Storno;  protecția consumatorilor .

Ghidul consumatorului pentru încheierea asigurării RCA la un asigurător care își desfășoară activitatea de asigurare pe teritoriul României în baza libertății de a presta servicii ne oferă informații despre:
Ce înseamnă un asigurător care comercializează RCA în România în baza libertății de a presta servicii?
Care sunt obligațiile asigurătorului din alt stat membru care dorește să comercializeze asigurări RCA pe teritoriul României în baza libertății de a presta servicii;
Contractul RCA;
Ce acoperă asigurarea RCA emisă de asigurătorul autorizat în alt stat membru și care desfășoară activitate în România în baza libertății de a presta servicii?
Sistemul bonus-malus în condițiile emiterii unui contract RCA de către un asigurător care este autorizat în alt stat membru, pentru un vehicul supus obligației de asigurare în România;
Cum să ne protejăm de eventuale fraude? Ce facem in caz de accident și cine ne ajută cu despăgubirea?, precum și alte informații utile.
Ghidul Cum folosim documentul CARTE VERDE oferă informații asiguraților și păgubiților în cazul accidentelor produse prin intermediul unor vehicule asigurate cu documente de asigurare Carte Verde.
Aici sunteti îndrumaţi ce aveţi de făcut în cazul în care circulaţi cu vehiculul în străinătate, fie în calitate de şofer, fie în calitate de pasager, atunci când:
- sunteți implicat într-un accident și „vinovat” de producerea accidentului este celălalt vehicul;
- sunteți implicat într-un accident și sunteți vinovat de producerea accidentului;
- circulaţi în străinătate în calitate de pasager; 
- sunteţi victima unui accident în străinătate în calitate de pieton;
- precum şi alte informaţii utile.