Intalnire CSA cu piata la Cluj-Napoca

Astăzi, 10 mai, a avut loc la Cluj-Napoca înâlnirea-dezbatere cu tema „Dialog şi soluţii pentru dezvoltarea pieţei asigurărilor din regiunea nord-vest”, eveniment găzduit de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) - autoritatea autonomă de specialitate cu atribuţii de reglementare şi control în domeniul asigurărilor din România.

Alături de conducerea CSA, evenimentul a reunit reprezentanţi ai pieţei regionale de asigurări, ai asociaţiilor profesionale din domeniu, respectiv UNSAR şi UNSICAR, ai Parlamentului, ai administraţiei publice locale, precum şi ai mediului de afaceri din regiunea de dezvoltare Nord–Vest.

 

Am considerat că acest gen de eveniment, de contact direct cu piaţa, reprezintă cel mai bun mod de a găsi împreună soluţii la problemele şi provocările existente. De altfel, ne dorim ca piaţa să vină în întâmpinarea demersului nostru de a creşte dialogul între autoritatea de supraveghere şi reprezentanţii locali, facilitând astfel identificarea mai rapidă a nevoilor pieţei şi rezolvarea lor”, a declarat preşedintele CSA, doamna Angela Toncescu.

 

Iniţiativa CSA a fost salutată de numeroşi oficiali locali şi reprezentanţi ai Parlamentului României, deputaţi şi senatori cin circumscripţiile ectorale din regiunea nord-vest, precum: Marius Nicoară - Preşedintele Consiliului judeţean Cluj, Petru Călian - Vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, Călin Platon - Subprefectul judeţului Cluj, Vasile Soporan – deputat de Cluj şi fost prefect al judeţului Cluj, Mircia Giurgiu – deputat independent de Cluj şi Péter Eckstein Kovács – Preşedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senatul României.

 

Vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, domnul Petru Călian, a subliniat colaborarea bună pe care forul pe care îl reprezintă o are cu actuala conducere a CSA, precum şi necesitatea ca autoritatea de reglementare şi supraveghere să nu fie subordonată politic.

 

Oficialii locali şi-au manifestat aprecierea pentru faptul că primul eveniment de acest gen este organizat la Cluj-Napoca, Subprefectul judeţului Cluj, domnul Călin Platon arătând că „este o oportunitate deosebit de importantă atât pentru firmele de asigurări din regiune, cât şi pentru alţi agenţi economici locali, pentru dezvoltarea economică a întregii regiuni”.

 

Domnul Péter Eckstein Kovács, Preşedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senatul României, a declarat: „ideea CSA de a veni pe regiuni este genială, în teritoriu suntem mai mulţi decât la Bucureşti. Domeniul asigurărilor a fost ferit de scandaluri, a fost ferit de influenţa politicului, iar CSA este o instituţie care şi-a făcut treaba şi îi urăm succes încă 150 de ani de acum înainte”.

 

Cu ocazia acestui eveniment, preşedintele CSA, doamna Angela Toncescu, a prezentat situaţia actuală a pieţei de asigurări, subliniind faptul că expansiunea continuă a volumului de afaceri, intensificarea concurenţei şi creşterea gradului de sofisticare a clientului, reprezintă motive în plus pentru întărirea supravegherii prudenţiale şi perfecţionarea profesională a celor care lucrează în industria asigurărilor.

 

Doamna Angela Toncescu a arătat: „Vorbim deja de o piaţă care are toate şansele ca, în acest an, să depăşească 2 miliarde de euro ca volum de afaceri. Această cifră este realizabilă, dacă ţinem cont de faptul că, potrivit datelor preliminare aferente primului trimestru din 2007, primele brute subscrise au fost de 2.227 milioane lei, ceea ce înseamnă mai mult de 670 milioane euro.

Ca structură, un procent de aproximativ 80% din prime provine din asigurările generale, care au crescut în termeni nominali cu 37% comparativ cu perioada similară din 2006. Se remarcă o creştere mult mai accentuată a asigurărilor de viaţă, respectiv de peste 60%. Clasele de asigurări care domină portofoliile asigurătorilor sunt în continuare cele auto, atât cele de bunuri, cât şi cele de răspundere civilă, cu un procent cumulat în total asigurări generale de peste 70%.

Se evidenţiază clasa de asigurări de credite, în cazul cărora primele subscrise au crescut cu mult peste media pieţei, respectiv cu 133%. Acest lucru a făcut ca ponderea lor în total formare piaţă de asigurări generale să crească de la 4,9% în trimestrul I 2006, la 8,4% în trimestrul I 2007.

 Despăgubirile plătite au depăşit, în primul trimestru al acestui an, 790 milioane lei, adică circa 240 milioane euro. Faţă de anul trecut, despăgubirile au crescut cu 35%. Din total despăgubiri plătite, peste 95% au fost aferente contractelor de asigurări generale, din care 78 de puncte procentuale au fost aferente asigurărilor auto”.

 

Sesiunea a continuat cu expunerea prezentărilor despre rolul, activitatea şi preocupările celor două asociaţii profesionale din domeniu, respectiv Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR) şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR).

 

Mediul academic local de specialitate a fost reprezentat de doamna Diana Andrada Filip, Conf. univ. cancelar al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, UBB, care a abordat subiectul formării profesionale în domeniu.

 

Expunerile vorbitorilor au generat, în cea de-a doua parte a sesiunii, un dialog activ între cei prezenţi şi autoritatea de supraveghere a asigurărilor, reprezentată la acest eveniment atât de conducere, cât şi de directorii direcţiilor de specialitate pe probleme de reglementare, autorizare, stabilitate financiară, supraveghere şi control, şi, nu în ultimul rând, juridice.

 

În calitate de gazdă şi de moderator al sesiunii de dezbateri, doamna Aurelia Cristea, membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a prezentat o analiză a pieţei asigurărilor pe regiunea nord vest din punct de vedere al valorii primelor brute subscrise în ultimii 2 ani, respectiv 2005 şi 2006. Din aceasta rezultă că judeţul Cluj a ocupat cea mai mare pondere în total prime brute subscrise la nivel naţional fără Bucureşti şi Ilfov. Valoarea subscrierilor realizate în judeţul Cluj în perioada menţionată reprezintă 4% din piaţa asigurărilor. La nivelul regiunii de dezvoltare nord-vest, topul pe judeţe din punct de vedere al ponderii volumului de prime brute subscrise se prezintă astfel:

Bihor – 1,78%

Maramureş – 1,15%

Satu Mare – 1,12%

Bistriţa Năsăud – 0,77%

Sălaj – 0,74%

 

Doamna Cristea a prezentat totodată o scurtă sinteză a rezultatelor sondajului INSOMAR realizat la începutul anului curent la solicitarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Dintre concluziile acestuia reiese că în Transilvania, la întrebarea dacă sistemul privat de asigurări constituie o alternativă bună la sistemul asigurărilor sociale publice, 61,8% din populaţie au răspuns afirmativ, procent apropiat de Bucureşti (65,8%).

La întrebarea dacă populaţia consideră că este necesară asigurarea obligatorie de locuinţe, 62,5% din eşantionul de populaţie selectat din Transilvania a răspuns da, faţă de 52,5% în Bucureşti.

 

10 mai 2007