Precizări referitoare la aplicabilitatea legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor

În vederea evitării oricăror speculații cu privire la data de la care Legea nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor se va aplica, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor face următoarele precizări:

Potrivit Legii nr.260/2008, “contractul de asigurare obligatorie a locuințelor se încheie în formă scrisă între PAID și proprietarul locuinței, prin mijlocirea societăților de asigurare acționare PAID...”. Aceasta înseamnă că Legea nr.260/2008 nu poate fi aplicată dacă PAID nu există.
PAID (Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale) este, potrivit aceleași legi, o societate comercială constituită prin asocierea societăţilor de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe. După cum se știe deja, societățile de asigurare din România sunt societăți private, iar decizia de a participa sau nu la constituirea PAID aparține exclusiv acestora.
În urma discuțiilor purtate de reprezentanții Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor - care a susținut întotdeauna necesitatea implementării unui sistem de asigurare obligatorie a locuințelor împotriva dezastrelor naturale – cu societățile de asigurare, peste 20 de societăți și-au anunțat intenția de a participa la constituirea PAID.
Comunicarea intenției nu este însă suficientă pentru constituirea PAID, fiind nevoie ca societățile de asigurare să aibă aprobarea propriilor acționari pentru valoarea participației fiecăreia la capitalul PAID, după care să înainteze la CSA documentațiile necesare autorizării.
Având în vedere faptul că cele mai multe societăți de asigurare au convocat Adunările Generale ale Acționarilor în aprilie și unele dintre ele chiar în luna mai, cel mai probabil la mijlocul lunii mai vom cunoaște identitatea societăților care au obținut aprobarea acționarilor de a participa la constituirea PAID, cât și sumele pe care intenționează să le verse ca aport la capitalul pool-ului.

În plus, precizăm faptul că UNSAR a elaborat un proiect de act normativ de modificare a Legii nr.260/2008, pe care l-a transmis în aprilie a.c. Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, cât și ministerului inițiator al legii menționate și anume Ministerul Administrației și Internelor.

Totodată, considerăm că, pentru implementarea fără probleme a Legii nr.260/2008, sunt necesare norme metologice elaborate de autoritățile competente care să prevadă modul în care autoritățile administrației publice locale își vor îndeplini obligațiile ce le revin potrivit acestei legi.

În încheiere, dorim să reamintim faptul că CSA a elaborat deja trei norme tehnice în aplicarea Legii nr.260/2008, din care una a fost deja aprobată și publicată în Monitorul Oficial, iar celelalte două vor fi aprobate în perioada imediat următoare, ținându-se cont evident de eventuala decizie a autorităților de a modifica legea, precum și de deciziile societăților în ceea ce privește participarea lor la PAID.

29 aprilie 2009