• Acasa Comunicate și informări de presă
    Comunicat de presă referitor la proiectul de Regulament pentru modificarea și completarea Regulamentului ASF nr. 5/2018 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață

Comunicat de presă referitor la proiectul de Regulament pentru modificarea și completarea Regulamentului ASF nr. 5/2018 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață

 

București, 4 septembrie 2024 - Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat în ședința de astăzi proiectul de Regulament pentru modificarea și completarea Regulamentului ASF nr. 5/2018 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață în vederea publicării acestuia spre consultare publică, pe site-ul ASF, pentru o perioadă de 20 de zile.

Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, cu modificările și completările ulterioare (Regulamentul ASF nr. 5/2018) stabileşte cadrul legal aplicabil ofertelor publice emitenților ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată/în cadrul unui sistem multilateral de tranzacţionare sau al unui sistem organizat de tranzacţionare și abuzului pe piață, în concordanță cu prevederile Legii nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Proiectul de Regulament pentru modificarea și completarea Regulamentului ASF nr. 5/2018 a fost elaborat în vederea actualizării și îmbunătățirii cadrului legal secundar aplicabil emitenților, în principal, în sensul soluționării unor aspecte identificate în activitatea practică desfășurată la nivelul ASF și în sensul valorificării unor propuneri primite din piață. De asemenea, modificările vizează și adoptarea unor măsuri în vederea îndeplinirii unor obiective specifice incluse în Strategia națională privind dezvoltarea pieței de capital din România pentru perioada 2023 – 2026, respectiv în  aplicarea unor prevederi ale O.U.G. nr. 71/2024.

Astfel, propunerea de Regulament pentru modificarea și completarea Regulamentului ASF nr. 5/2018 se referă, în principal, la:

  • introducerea unor clarificări care să asigure o aplicare mai facilă a anumitor dispoziții ale regulamentului, precum și a unor noi dispoziții privind transparența emitenților, respectiv eficientizarea derulării unor operațiuni (e.g. - simplificarea documentației pentru înregistrarea inițială a valorilor mobiliare la ASF, reducerea unui termen ce vizează termenul de depunere a cererii de înregistrare la ASF a valorilor mobiliare etc.);
  • introducerea unor dispoziții legate de anumite cerințe de transparență în cazul obligațiunilor garantate, precum și inserarea unor dispoziții exprese care să clarifice anumite aspecte legate de derularea unor operațiuni de rezoluție a unor entități care au și calitatea de emitent;
  • introducerea la nivelul reglementărilor secundare a unor prevederi ca urmare a modificărilor și completărilor aduse Legii nr. 24/2017 prin OUG nr. 71/2024, care se referă la situația în care o autoritate a administrației publice locale intenționează să deruleze o ofertă publică/să realizeze admiterea pe o piață reglementată a titlurilor de datorie, în baza unui prospect aprobat de ASF (prevederi privind forma și conținutul prospectului, precum și dispoziții legate de prevederile aplicabile) sau se referă la aplicarea unor dispoziții ale Regulamentului (UE) 2023/2361 (dispoziții legate de limba în care se întocmesc anumite documente).

ASF derulează un amplu proces de modernizare a cadrului de reglementare, care să conducă la întărirea rolului pieței de capital la nivelul economiei naționale și pune un accent deosebit pe implementarea prevederilor incluse în Strategia națională privind dezvoltarea pieței de capital din România pentru perioada 2023-2026.

Proiectul de Regulament este pus în consultare publică aici, iar principalele modificări pot fi regăsite aici.

 

 

 

*********

Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.