Consultări ASF-UNSAR în privința exercițiului de evaluare AQR

Consultări ASF-UNSAR în privința exercițiului de evaluare AQR și a propunerilor UNSAR pentru reglementarea despăgubirilor morale acordate victimelor accidentelor de circulație

14 august 2014

Autoritatea de Supraveghere Financiară a informat membrii Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR) despre scopul, premizele și așteptările referitoare la exercițiul de evaluare a calității activelor și pasivelor companiilor de asigurări din România - Asset Quality Review (AQR).

Prin acest proiect, ASF dorește să realizeze un audit al pieței naționale a asigurărilor și un test de stres pentru dimensionarea impactului șocurilor din piață asupra stabilității financiare în sectorul de asigurări din România, în condiții de scenarii adverse.

Programul AQR este preconizat a fi demarat la sfârșitul anului 2014 - începutul anului 2015 prin evaluarea portofoliului de asigurări deținut de societățile participante la exercițiu (peste 80% din piață). Exercițiul va analiza toate elementele de activ și pasiv ale companiilor participante și se va încheia cu un test de stres al pieței asigurărilor (detalii aici: http://asfromania.ro/index.php/informatii-publice/media/arhiva/2202-asset-quality-review-si-testul-de-stres-din-piata-asigurarilor)

ASF a adus la cunoștința UNSAR această inițiativă în data de 7 august 2014, într-o întâlnire de lucru la sediul Uniunii, în vederea pregătirii companiilor din piață pentru exercițiul AQR.

Din informațiile primite de la UNSAR, ASF a constatat că piața asigurărilor apreciază utilitatea exercițiului AQR și a testului de stres, în scopul stabilității financiare a sectorului, a dezvoltării lui prin creșterea încrederii în piața asigurărilor din România și a protecției asiguraților.

Testul de stres, evaluarea elementelor de bilanț, adecvarea rezervelor și ajustarea calitativă a activelor admise să acopere pasivele sunt de natură să ofere o imagine exactă asupra calității bilanțiere a companiilor de asigurare din România (și a pieței) și a rezistenței la șocuri.

Cu ocazia întâlnirii menționate, ASF a salutat și încurajat un set de propuneri ale UNSAR pentru standardizarea depăgubirilor morale acordate victimelor accidentelor de vehicule.

Propunerile se referă la introducerea unor criterii normative obiective de evaluare a daunelor morale în scopul creșterii predictibilitatății valorii daunelor și al limitării volatilității în acordarea despăgubirilor de către instanțele de judecată.

Prin introducerea unor astfel de criterii UNSAR susține că s-ar crea o predictibilitate cu privire la plafonul despăgubirilor morale acordate victimelor accidentelor de circuație și un tratament egal al persoanelor similar vătămate. Din calculele UNSAR rezută că și costurile legate de instrumentarea daunelor s-ar diminua prin standardizarea modului de stabilire a daunelor morale (după modelul întâlnit în state precum Spania, Slovacia, Cehia).

Din punctul de vedere al ASF, această standardizare ar contribui la menținerea interesului asigurătorilor și reasigurătorilor internaționali pentru piața RCA din România, cu efect asupra stabilității financiare. În ceea ce privește protecția asiguraților, constatăm că în prezent sunt frecvente situațiile în care reprezentanții în instanță ai victimelor accidentelor de circulație       (sau ai rudelor acestora) contribuie semnificativ la erodarea despăgubirilor acordate celor îndreptățiți, astfel încât o parte semnificativă din daunele morale decise de instanțe nu ajunge la beneficiarii care au dreptul să încaseze aceste sume.

ASF va continua dialogul instituțional cu UNSAR, la nivel de experți, atât în ceea ce privește exercițiul AQR și Testul de Stres cât și în privința propunerilor Uniunii referitoare la introducerea unor criterii obiective de evaluare a daunelor morale în scopul stabilității financiare și a protecției asiguraților.