• Home Press Releases
    CSA stabileste masuri imediate pentru indeplinirea recomandarilor Comisiei Europene

CSA stabileste masuri imediate pentru indeplinirea recomandarilor Comisiei Europene

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, domnul Nicolae Eugen Crişan, a convocat astăzi, de urgenţă, conducătorii principalelor direcţii de specialitate din cadrul Comisiei în vederea stabilirii unui plan intern de acţiune pentru îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene cuprinse în raportul de monitorizare a României, la capitolul 3 – Libera circulaţie a serviciilor.

În acest sens, s-a stabilit, ca o primă măsură, să se facă toate demersurile legale pentru urgentarea promovării, cel târziu până la sfârşitul anului curent, a proiectului de modificare a Legii nr.32/2000 privind societăţile de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare. Acest act normativ transpune integral directiva privind intermedierea în asigurări şi asigură întărirea capacităţii administrative de supraveghere.

De asemenea, în paralel, direcţiile de specialitate vor lucra la elaborarea legislaţiei secundare, astfel încât aceasta să poată fi promovată imediat după aprobarea şi publicarea modificărilor ce urmează a fi aduse Legii nr.32/2000.

Referitor la recomandarea Comisiei Europene privind alinierea la legislaţia europeană în domeniul pensiilor ocupaţionale, având în vedere Ordonanţa de urgenţă nr.50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, prin care CSA este descărcată de atribuţia de reglementare şi supraveghere a pensiilor, s-a stabilit să se transmită Direcţiei Generale Piaţa Internă a Comisiei Europene traducerea acestui act normativ.

O altă prioritate a CSA este continuarea eforturilor de orientare a practicilor de supraveghere spre modelul bazat pe analiza riscurilor, conform recomandărilor Comisiei Europene. Astfel, s-a stabilit ca în perioada următoare să fie amendată tematica de control la societăţile de asigurare astfel încât evaluarea riscurilor să fie realizată în funcţie de clasele de asigurări practicate. Acest demers va fi sprijinit şi de către consultanţii care asigură în prezent asistenţă tehnică CSA prin Programul Phare 2002.

În domeniul asigurării de răspundere civilă auto, s-a stabilit iniţierea unui act normativ care să conducă la determinarea corectă a gradului de cuprindere în asigurare, prin introducerea unor măsuri suplimentare de sancţionare a proprietarilor de autovehicule neasigurate, conform practicilor din Statele Membre ale Uniunii Europene. În paralel, continuă procedurile pentru realizarea bazei de date la nivel naţional privind asigurarea de răspundere civilă auto, în colaborare cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, al cărui sprijin este indispensabil pentru determinarea corectă a gradului de cuprindere în această formă de asigurare obligatorie.

26 octombrie 2005