CSA a emis ordinul nr.11/2007 privind aplicarea Normelor RCA

Consiliul CSA a emis ordinul nr. 11/2007, referitor la punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă (RCA) pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule şi care au fost publicate în Monitorul Oficial. Normele vor intra în vigoare începând de la 1 ianuarie 2008 şi se vor aplica şi pentru poliţele de asigurare RCA emise în cursul anului 2007, dar a căror valabilitate începe de la 1 ianuarie 2008.
Principalele amendamente aduse reglementărilor din domeniul RCA constau în:
- Stabilirea noilor limite minime de despăgubire după cum urmează:
Art.24, alin.(2): „Pentru pagubele materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte pentru anul 2008 la un nivel de cel puţin 150.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României. Pentru anul 2009 limita de despăgubire pentru aceste riscuri se stabileşte la un nivel de cel puţin 300.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României”.
şi alin. (3): „Pentru vătămari corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte pentru anul 2008, la un nivel de cel puţin 750.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României. Pentru anul 2009 limita de despăgubire pentru aceste riscuri se stabileşte la un nivel de cel puţin 1.500.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României”.
- Au fost stabilite şi locaţiile în care asigurătorii pot practica asigurarea obligatorie auto RCA, acestea fiind la:
a) sediile principale sau secundare ale asigurătorilor sau, după caz, ale agenţilor de asigurare persoane juridice;
b) sediile principale sau secundare ale asiguraţilor ori ale potenţialilor asiguraţi persoane juridice;
c) domiciliul sau, după caz, reşedinţa asiguraţilor ori a potenţialilor asiguraţi persoane fizice.
- În vederea protejării păgubiţilor, „asigurătorii care au fost autorizaţi să practice
asigurarea obligatorie RCA îşi asumă răspunderea pentru toate poliţele de asigurare RCA distribuite intermediarilor în asigurări, inclusiv pentru erorile sau omisiunile de redactare a poliţelor”, conform art.3,alin.3 din Normă.
- Vigneta RCA a fost modificată prin introducerea unor elemente de siguranţă, şi se va aplica obligatoriu pe parbrizul vehicului, în loc vizibil din exterior, fiind eliberată împreună cu poliţa de asigurare RCA, având aceeaşi serie şi număr cu aceasta.
„S-au depus eforturi ca aceste norme să fie finalizate şi publicate înainte de începerea campaniei RCA astfel încât toţi asigurătorii autorizaţi să practice RCA să aibă timp să-şi pregătească strategiile de vânzare şi să ia măsuri ca activităţile de contractare a asigurării obligatorii RCA şi a altor forme de asigurare să nu se mai desfăşoare în spaţii deschise, neamenajate corespunzător pentru acest gen de activitate” a declarat preşedintele CSA, doamna Angela Toncescu.
Totodată, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor reaminteşte societăţilor de asigurare faptul că desfăşurarea activităţii de contractare a asigurării obligatorii RCA şi a altor forme de asigurare în spaţii deschise, respectiv neamenajate corespunzător pentru acest gen de activitate, altele decât cele precizate prin Normele aprobate prin Ordinul nr. 11/2007, reprezintă o încălcare a obligaţiilor societăţii de a-şi organiza şi desfăşura activitatea cu prudenţă şi profesionalism, în concordanţă cu natura şi mărimea activităţii prestate, şi de a supraveghea activitatea personalului propriu, a unităţilor din subordine şi a agenţilor, subagenţilor şi agenţilor subordonaţi, astfel încât să nu fie periclitată activitatea de asigurare desfăşurată de asigurător, obligaţii prevăzute la art. 20 alin (1) lit. a) si alin. 3. lit.b) din Legea 32/2000 cu modificările şi completările ulterioare. Prin urmare, societăţile de asigurare răspund pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a contractelor de colaborare încheiate între acestea şi intermediarii în asigurări întrucât, aceste deficienţe se rasfrâng asupra consumatorilor de asigurări.

09 octombrie 2007