Precizari referitoare la tarifele RCA

În urma unor articole apărute recent în presă privind tarifele RCA, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) informează opinia publică cu privire la următoarele aspecte:
- conform Legii 32/2000, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor nu are ca atribuţie să stabilească nivelul tarifelor RCA, piaţa asigurărilor din România fiind o piaţă liberă şi concurenţială;
- tarifele de primă pentru asigurarea RCA sunt stabilite exclusiv de către societăţi, acestea fiind singurele în măsură să decidă dacă le majorează sau le diminuează, în funcţie de rezultatele proprii înregistrate pentru această formă de asigurare, de dauna medie, frecvenţa daunelor, cheltuielile de achiziţie;
- fiecare asigurător trebuie să garanteze permanent îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA, conform Art. 21, din Ordinul nr. 11/2007 pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, care precizează următoarele:
„(1) Asigurătorii au obligaţia de a stabili tarifele de primă pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale pentru limitele de despăgubire stabilite în baza prevederilor art. 24, astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA, constituirea rezervelor tehnice prevăzute în legislaţia în vigoare şi plata contribuţiilor către fondurile stabilite în conformitate cu legislaţia în vigoare, precum şi acoperirea cheltuielilor de achiziţie şi de administrare.
(2) Limitele de despăgubire stabilite de către fiecare asigurător, precum şi tarifele de primă stabilite conform art. 21 alin. (1) se notifică Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor cel târziu cu 30 de zile înainte de începerea perioadei în care acestea pot fi practicate, împreună cu elementele şi modul de calcul al primelor de asigurare, inclusiv datele statistice pe care s-a bazat acest calcul, precum şi o declaraţie a actuarului responsabil pentru calculul primei de asigurare cu privire la corectitudinea acestuia, însuşită şi semnată de conducătorul societăţii.
(3) Tarifele notificate Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor trebuie să conţină tarifele de bază stabilite de către asigurător, precum şi întregul sistem de corectare a primei de asigurare de bază, în funcţie de propriile criterii stabilite pentru creşterea/descreşterea primelor de asigurare. Elementele privind sistemul de corectare a primei de asigurare de bază transmise la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor au caracter confidenţial.”
Conform angajamentelor asumate, CSA depune permanent eforturi pentru continuarea procesului de armonizare a legislaţiei naţionale în domeniu cu directivele europene, prin valorificarea cât mai mult posibil a calităţii dobândite de România, ca stat membru al Uniunii Europene, astfel încât să asigure compatibilitatea cu specificul pieţei locale şi servirea intereselor naţionale.


17 octombrie 2007