• Home Press Releases
    PAID se va implica direct în vânzarea polițelor de asigurări obligatorii ale locuințelor

PAID se va implica direct în vânzarea polițelor de asigurări obligatorii ale locuințelor

În ședința de marți, 12 iulie 2011, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a decis, cu unanimitate de voturi, ca societatea de asigurare POOL-UL DE ASIGURARE ÎMPOTRIVA DEZASTRELOR NATURALE S.A. (PAID) să se implice în mod direct în vânzarea asigurărilor obligatorii ale locuințelor pe care le emite (denumite polițe PAD).

PAID va realiza acest lucru prin încheierea de protocoale de colaborare cu autoritățile statului sau alte entități implicate în gestionarea programului național de asigurare obligatorie a locuințelor (cum ar fi primăriile, asociațiile de proprietari etc.), astfel încât proprietarii de locuințe să poată încheia direct la aceștia polițele obligatorii PAD.

Măsura luată de Consiliul CSA este menită să contribuie la creșterea mai rapidă a numărului de locuințe asigurate împotriva celor 3 riscuri menționate, având în vedere faptul că expunerea României la calamitățile naturale este foarte ridicată, legislația în vigoare are un pronunțat caracter social, iar proprietarii de locuințe care nu își respectă obligația de asigurare nu vor beneficia de despăgubiri pentru daunele suferite, nici măcar de la autoritățile statului. 

Președintele CSA, Angela Toncescu, a declarat: “În baza datelor disponibile, estimăm că numărul locuințelor asigurate, fie prin polițe obligatorii PAD, fie prin asigurări facultative, reprezintă acum aproximativ 40% din fondul locativ al României, din care circa 8% prin polițele obligatorii PAD. Aceasta înseamnă că circa 5 milioane de locuințe sunt încă neasigurate. În măsura în care autoritățile statului vor accepta să încheie protocoale de colaborare cu PAID și să sprijine astfel programul național de asigurare împotriva dezastrelor naturale, oamenilor le va fi mult mai ușor să încheie polița obligatorie PAD și mă refer în special la cei din mediul rural întrucât astfel de autorități există în fiecare comună”.

Conform dispozițiilor Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, republicată, proprietarii de locuințe au obligația să își asigure locuințele împotriva a 3 riscuri de calamități naturale (cutremur, alunecări de teren şi inundaţii), așa cum sunt acestea definite de lege și de normele emise în aplicarea legii.

Proprietarii își pot îndeplini obligația de asigurare fie prin încheierea unei polițe obligatorii PAD (care poate fi emisă numai de către PAID), fie prin încheierea unei asigurări facultative, cu condiția ca aceasta să ofere acoperire inclusiv pentru cele trei riscuri menționate mai sus (polițele facultative fiind emise de alte societăți de asigurare decât societatea PAID).

“Dacă mă refer doar la asigurările facultative de locuințe trebuie remarcat faptul că acest segment s-a dezvoltat mai accelerat începând din 2010, evoluția fiind stimulată evident de introducerea obligativității de asigurare împotriva riscurilor de calamități naturale. Este însă dificil de apreciat dacă toate polițele facultative emise oferă acoperire și împotriva celor 3 riscuri de calamități naturale, așa cum sunt ele definite de Legea nr.260/2008 și de normele de aplicare, întrucât nu există o bază de date la nivel național care să cuprindă informații despre polițele facultative. De aceea, este foarte important ca persoanele care optează pentru polița facultativă să se asigure că printre riscurile acoperite se regăsesc și cele 3 prevăzute de lege, astfel încât să îndeplinească cerințele legale. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor analizează posibilitatea de a crea o bază națională de date privind asigurările facultative de locuințe, care să fie alimentată cu informații de către toate societățile de asigurare care oferă aceste produse”, a adăugat Angela Toncescu, președintele CSA.

Decizia Consiliului CSA a fost comunicată astăzi Consiliului de Administrație al PAID, fiind luată în temeiul dispozițiilor Legii nr.260/2008, republicată, ale normelor emise în aplicarea acestei legi, precum și ale Legii nr.32/2000 privind activitatea de asigurare și supravegherea asigurărilor, cu modificările și completările ulterioare.

13 iulie 2011