• Home Press Releases
    Decizii ale Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară - 05.03.2015

Decizii ale Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară - 05.03.2015

București, 5 martie 2015 – În şedinţa din 04.03.2015, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis iniţierea procesului de dezbatere publică, pentru o perioadă de 10 zile, pentru proiectul Normei privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat”. De asemenea, va fi supus dezbaterii publice şi proiectul „Normei privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii facultative”, pentru aceeași perioadă. Cele două proiecte de normă pot fi consultate pe site-ul ASF.
 
Consiliul a aprobat emiterea Certificatului de Înregistrare a Unităților de Fond aferent înregistrării la ASF a unităților de fond emise de Fondul Închis de Investiții BET-FI Index Invest, administrat de SAI BROKER S.A., precum și retragerea de la tranzacționare a acțiunilor emise de S.C. SALTIM HERMES S.A. Timișoara având în vedere finalizarea procedurii de retragere a acționarilor în conformitate cu art. 206 din Legea nr. 297/2004.
 
A fost aprobată instituirea măsurii asiguratorie de blocare pe o perioadă de două săptămâni a transferului unor pachete de acțiuni emise de S.C. Hotel Club Estival 2002 S.A. NEPTUN și S.C. ELECTROARGEȘ S.A. CURTEA DE ARGEȘ ca urmare a existenţei unor litigii, precum şi a măsurilor dispuse de instanţele de judecată.
 
A fost aprobată avizarea/reavizarea unui număr de 52 de agenţi pentru desfăşurarea activităţilor de marketing în cadrul fondurilor de pensii, pe de altă parte fiind retrase avizele pentru 78 de agenți de marketing ai unor fonduri de pensii facultative și administrate privat.
 
Au fost aprobate modificări ale actelor constitutive pentru 5 companii (societăţi de asigurare, brokeri şi fonduri de pensii) şi numirea a 5 persoane în conducerea unor societăți de asigurare, în poziții de membri de Directorat şi Consilii de Supraveghere, directori generali, precum şi în alte poziții semnificative.
 
A fost audiat şi dezbătutRaportul Pensiile Private din România la 31 decembrie 2014”, care va fi publicat pe www.asfromania.ro.  
 
A fost, de asemenea, prezentată şi aprobată Execuţia Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al ASF pentru anul 2014, încheiată cu un excedent de 18.288.000 lei. Veniturile realizate din activitatea de bază (165.920.000 lei) au crescut la 118,67% faţă de anul 2013, gradul de realizare fiind 112% faţă de prevederile bugetului anual. Cheltuielile totale (147.632.000 lei) au scăzut în 2014 la 98% față de anul 2013 și la 86,44% față de prevederile bugetului anual. Mai multe detalii puteţi găsi aici.
 
În domeniul protecției consumatorilor au fost aprobate Protocolul de colaborare cu A.N.P.C.P.P.S.R., precum și decizia de înființare și funcționare a Grupului Consultativ Permanent în domeniul Protecției Consumatorilor de Servicii Financiare.

Consiliul ASF se întrunește în fiecare zi de miercuri pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe. 
 
********
Despre ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituția care autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România.

Înfiinţată în 2013 prin preluarea şi reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (C.S.A.) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.), ASF contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere pe trei pieţe care însumează peste 10 milioane de participanţi.


Mai multe informații puteți găsi pe www.asfromania.ro.