Transformări legislative pe piaţa de capital

Bucureşti, 20 ianuarie 2015
 
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a prezentat astăzi un set de acte normative recente care vizează îmbunătățirea cadrului legislativ și alinierea sectorului autohton de instrumente și investiții financiare la practicile și standardele europene.

Toate aceste măsuri contribuie în mod substanțial la deschiderea pieței de capital către investitori și la transformarea acesteia din piață de frontieră în piață emergentă. De asemenea, noua legislație conduce la rezolvarea problematicii pieței RASDAQ, precum și la îmbunătățirea gradului de protecție a investitorilor.

”Schimbările la nivelul legislației primare și secundare au reprezentat un efort de durată şi constituie un răspuns de substanţă la cerințele pieței. Consider că pașii pe care i-am făcut conturează o schimbare fundamentală pentru piața românească de capital”, a declarat Mircea Ursache, Vicepreședinte ASF.

Noutățile legislative în domeniul pieţei de capital se referă la:

  • Legea nr. 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe Piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate;
  • Regulamentul nr. 17/2014 privind statutul juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe Piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate;
  • Ordonanţa de urgenţă nr. 90/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital;
  • Legea nr. 10/2015 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 32/2012 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare şi societăţile de administrare a investiţiilor, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative;
  • Proiect de lege privind administratorii de fonduri de investitii alternative;
  • Regulamentul (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind îmbunătățirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană și privind depozitarii centrali de titluri de valoare și de modificare a Directivelor 98/26/CE și 2014/65/UE și a Regulamentului (UE) nr. 236/2012.


Detalii despre noile reglementări aferente sectorului de investiții și instrumente financiare găsiți în prezentarea  PIAŢA DE CAPITAL- PROGRESE ÎN ARMONIZAREA CADRULUI LEGISLATIV  susținută în cadrul conferinței de presă.