Solutii de asigurare a riscurilor de catastrofa

Grupul tehnic de lucru pentru identificarea unei soluţii de asigurare a locuinţelor la riscurile de catastrofă s-a întrunit ieri, 27 iulie 2005, la sediul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, în cea de-a doua sesiune de dezbateri.

La întalnire au participat reprezentanţii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR) şi Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din Romania (UNSICAR).

Subiectul dezbaterilor l-a constituit necesitatea şi modalitatea practică de creare a unui sistem de asigurare obligatorie care să permită alocarea unor surse de finanţare imediate şi suficiente pentru acoperirea pierderilor produse de catastrofe naturale.

Domnul Tudor Baltă, Membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a arătat că „implicarea autorităţii de supraveghere  a sectorului de asigurări în realizarea acestui proiect este legitimă. Prin implementarea unui astfel de sistem, care are în mod evident o puternică componentă socială, milioane de persoane vor dobândi calitatea de asiguraţi şi este de datoria noastră să le protejăm cât mai bine interesele”.

S-a subliniat faptul că utlizarea resurselor bugetare pentru acoperirea pagubelor catastrofale înseamnă, în fapt, finanţarea tot de către populaţie, iar o astfel de modalitate nu este o soluţie practică nici chiar pentru bugetele unor ţări dezvoltate, datorită cuantumului potenţial foarte ridicat al pierderilor.

Prezent la dezbateri, domnul Radu Mircea Popescu, Secretar de Stat pentru comunităţile locale din MAI - minister coordonator - a arătat că prin acest proiect se are în vedere oferirea unei protecţii minimale prin asigurare, în condiţiile în care România are o expunere mare la riscurile de catastrofe naturale.

Iniţiativa beneficiază de sprijinul societăţilor din domeniul asigurărilor, exprimat prin vocea domnului Cristian Constantinescu, Preşedinte al UNSAR, şi a doamnei Karina Roşu, membru în Consiliul Director al UNSICAR, ambii prezenţi la discuţii. Aceştia, alături de specialistul desemnat de CSA să se implice în realizarea proiectului, domnul Mihail Tecău - Secretar General al CSA, au analizat toate aspectele tehnice şi de organizare ale unui astfel de sistem de asigurare şi au prezentat avantajele şi dezavantajele diverselor soluţii identificate

„Este important să analizăm foarte atent modalitatea practică de aplicare a unui astfel de sistem, astfel încât să evităm apariţia oricăror probleme. Unele aspecte tehnice vor fi definitivate în cadrul unor discuţii viitoare, la care dorim să participe şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, a căror implicare poate contribui la creşterea gradului de cuprindere în asigurare”, a declarat domnul Mihail Tecău.

Secretarul General al CSA a precizat că reprezentanţii grupului tehnic de lucru au stabilit însă principalele caracteristici ale sistemului de asigurare. Astfel, proiectul prevede ca asigurarea să acopere riscurile de cutremur, inundaţii, alunecări de teren şi furtună, pentru sume de asigurare de valori diferenţiate pentru mediul urban şi mediul rural, care se vor indexa anual.

Poliţele de asigurare vor fi emise de societăţile de asigurare, acestea fiind şi entităţile responsabile cu evaluarea daunelor şi plata despăgubirilor către persoanele asigurate. Societăţile de asigurare vor înfiinţa totodată o societate de asigurare-reasigurare care va avea ca atribuţie principală gestionarea relaţiilor cu reasigurătorii.

Primele de asigurare urmează a fi stabilite, funcţie în principal de gradul de cuprindere în asigurare şi costurile de reasigurare, însă se preconizează că vor fi fixe şi de valori mici. Vor exista subvenţii ale statului pentru plata primelor de asigurare de către persoanele cu venituri mici şi, de asemenea, statul se va implica la nivelul oferirii de garanţii pentru reasigurare.

La propunerea reprezentanţilor pieţei de asigurări, se va analiza posibilitatea includerii în asigurarea obligatorie şi a celor imobile care, în sistem facultativ nu sunt asigurabile (clădiri degradate, fără autorizaţie de construcţie, etc), având în vedere că riscul este dispersat în teritoriu şi se estimează că ponderea acestora nu este ridicată. „Scopul nostru este să creăm un sistem de protecţie minimă prin asigurare, iar pe principiul solidarităţii ar trebui să avem în vedere toate imobilele. Vom  analiza această  posibilitate”, a afirmat domnul Radu Mircea Popescu.

În cadrul următoarelor întâlniri se vor stabili principiile colaborării cu autorităţile locale pe acest proiect şi se vor identifica soluţiile optime pentru unele probleme de natură juridică şi legală.

 

28 iulie 2005