• Home Press Releases
    Decizii adoptate de către Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară - 08.10.2015

Decizii adoptate de către Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară - 08.10.2015

Bucureşti, 8 octombrie 2015 – Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiarăa aprobat, în şedinţa din data de 7 octombrie 2015, propunerea legislativăprivind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiunile de piaţă, care urmăreşte transpunerea în legislaţia naţională a unor directive europene aplicabile pieţei de capital, optimizarea transpunerii pachetului de directive relevante în domeniul emitenţilor, precum şi armonizarea cu prevederile Regulamentul UE nr. 596/2014. Propunerea va fi înaintată Ministerului Finanţelor Publice, care are iniţiativă legislativă pentru ASF, şi va fi postată şi pe www.asfromania.ro pentru consultare publică.

Au fost aprobate două proiecte de normă privind autorizarea fondurilor de pensii administrate privat, respectiv a fondurilor de pensii facultative, care urmează să fie supuse unui proces de consultare publică pentru 30 de zile. De asemenea, membrii Consiliului au aprobat punerea în dezbatere publică, pentru o perioadă de 10 zile, a hotărârii privind derogarea de la prevederile art. 10 alin. (1) din Norma nr. 2/2013 privind calculul actuarial al contribuției anuale datorate de administratorii de fonduri de pensii private Fondului de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Privat. De asemenea, a fost aprobat proiectul de modificare a Normei nr. 2/2011 privind aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii facultative, în vederea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Totodată, Consiliul ASF a fost informat cu privire la majorările de capital social, aprobate în trimestrul al treilea al anului 2015, pentru brokerii de asigurare şi a aprobat înfiinţarea, la nivelul ASF, a unei entităţi pentru soluţionarea alternativă a litigiilor pentru piaţa financiară nebancară.

În cadrul şedinţei a fost aprobată şi lista practicienilor în insolvență care se califică pentru selecţia finală, pentru care ASF trebuie să-şi dea avizul, potrivit legii, în cazul falimentului societăţii ASTRA. Ca urmare a anunţului de participare, publicat pe site-ul Autorităţii în data de 21.09.2015, au fost depuse 13 candidaturi; conform procedurii de selecţie nu s-au calificat companiile care nu au întrunit punctajul minim necesar, precum şi cele care au avut fapte înscrise în cazierul fiscal.

Consiliul a aprobat sancţionarea unor persoane şi societăţi pentru nerespectarea dispoziţiilor Legii nr. 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate. 

Membrii Consiliul ASF au aprobat numirea domnului Hans-Peter Hagen în funcţia de Preşedinte al Consiliului de Supraveghere la societatea ASIGURAREA ROMÂNEASCĂ - ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP S.A.

În cadrul şedinţei au fost aprobate şi modificări ale actelor constitutive în cazul unor brokeri de asigurare, ca urmare a majorării capitalului social sau a cesionării de părţi sociale.

Consiliul Autorităţii a aprobat admiterea la tranzacționare pe sistemul alternativ de tranzacționare administrat de BVB, în baza dispozițiilor Legii nr. 151/2014, a acțiunilor emise de societăţile: MECANOENERGETICA S.A. Drobeta Turnu Severin, COMINCO S.A. Bucureşti, BALANŢA S.A. Sibiu, ICMA S.A. Bucureşti, Construcţii în Transporturi Bucureşti S.A., AGROMEC CIOROGÂRLA S.A. şi ALIANTA INVESTMENTS GROUP S.A. Bistriţa. De asemenea, a fost aprobată admiterea la tranzacţionare pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de SIBEX-SIBIU STOCK EXCHANGE SA, în baza dispozițiilor Legii nr. 151/2014, a acţiunilor emise de societăţile: CONFECŢIA S.A. Târgu Jiu şi AGROMEC RÂMNICU VÂLCEA S.A.

De asemenea, membrii Consiliului ASF au aprobat retragerea de la tranzacționare de pe piața Rasdaq, ca urmare a finalizării procedurilor impuse prin Regulamentul nr. 17/2004 privind statutul juridic al acțiunilor care se tranzacționează pe piața Rasdaq sau pe piața valorilor mobiliare necotate, a acțiunilor emise de societăţile: MERCUR S.A. Călimăneşti, TITAN ECHIPAMENTE NUCLEARE S.A. Bucureşti, BAT MEDIAŞ S.A. Sibiu, GECSAT INTERCOM S.A. Târnăveni, ELAR S.A. Piteşti, NUTRICOM S.A. Olteniţa, TREFO S.A. Galaţi, HABITAT PROIECT S.A. Iaşi, IPROMET S.A. Bucureşti şi  ILVAS S.A. Vaslui. În cadrul şedinţei au fost aprobate retragerea de la tranzacţionare şi radierea din evidenţa ASF a acţiunilor emise de: ROMVAG S.A. Caracal, MOLDOMOBILA S.A. Iaşi, TRICOTAJE S.A. Ineu, MODSTAR S.A. Bucureşti, COMAUTOSPORT S.A. Bucureşti, DIHAM S.A. Bucureşti şi METALURGICA S.A. Marghita. Consiliul ASF a aprobat şi retragerea de la tranzacţionare a acţiunilor emise de Societatea Administrare Cazare Cantine S.A. Bucureşti, având în vedere finalizarea procedurii de retragere a acţionarilor în conformitate cu art. 206 din Legea nr. 297/2004.

Au fost propuşi pentru avizare şi reavizare 22 agenţi în vederea desfăşurării activităţilor de marketing pentru fonduri de pensii, fiind retrase avizele pentru 101 agenţi de marketing. 

Consiliul ASF se întrunește în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe. 

*********
Despre ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituția care autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România.
Înfiinţată în 2013 prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (C.S.A.) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.), ASF contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere pe trei pieţe care însumează peste 10 milioane de participanţi.
Mai multe informații puteți găsi pe 
www.asfromania.ro.