Proiectele prioritare ale ASF pentru 2015

București, 28.04.2015 – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a prezentat astăzi cele cinci proiecte prioritare ale anului 2015. Acestea vizează consolidarea capacității instituționale a Autorității, dezvoltarea celor trei sectoare reglementate și implementarea cadrului de rezoluție pentru entitățile supravegheate de către ASF.

„Consolidarea capacității instituționale a ASF

ASF a trecut în ultimul an printr-un amplu proces de transformare organizațională, care a vizat așezarea instituției pe baze funcționale compatibile cu standardele europene în domeniu. Printre cele mai importante obiective din anul 2015 ale acestui proiect se numără: implementarea de noi politici de supraveghere, autorizare și reglementare; exercitarea activă a rolului de apărare a drepturilor și intereselor consumatorilor; construcția unei arhitecturi performante a proceselor interne și a tehnologiei IT.

„Atingerea statutului de piață de capital emergentă – STEAM”

Din luna august a anului 2014, ASF a demarat proiectul STEAM, care are la bază un calendar de îndeplinire a unui set de obiective privind corectarea deficiențelor care țin încă România în zona piețelor de frontieră. Principalele direcții de acțiune pe 2015 se referă la: revizuirea legislației primare și secundare; consolidarea și modernizarea infrastructurii pieței de capital; dezvoltarea pieței de obligațiuni; stimularea creșterii numărului de emitenți și a lichidității pieței; dezvoltarea pieței de retail și crearea unui program complex de educație financiară.

„Pregătirea pieței asigurărilor pentru aplicarea noului regim de supraveghere – Solvency II”

România va implementa, de la 1 ianuarie 2016, regimul Solvency II în domeniul asigurărilor și reasigurărilor, ceea ce înseamnă trecerea la supravegherea bazată exclusiv pe riscuri.  Pregătirea implementării unui demers de o asemenea complexitate a presupus din partea ASF atât demararea unui amplu program de pregătire profesională, cât și inițierea unui dialog susținut cu piața. Printre cele mai importante obiective ale proiectului se numără: transpunerea şi interpretarea Directivei Solvency II; analiza și prelucrarea legislației europene de nivel 2 referitoare la sistemul de guvernanță a companiilor de asigurări și la cerințele suplimentare de capital; prelucrarea datelor referitoare la formula standard și la modelele interne de calculare a cerințelor de capital.

Stimularea economisirii pe termen lung – LIFE”

Acest proiect vizează evoluția și creșterea gradului de sofisticare a pieței pensiilor private în vederea întăririi capacității de plată a unor pensii în cuantumuri adecvate și sustenabile.  Principalele componente ale proiectului de stimulare a economisirii prin fondurile de pensii sunt: completarea și actualizarea politicii de investiții pentru fondurile de pensii private; susținerea introducerii fondurilor de pensii ocupaționale; completarea cadrului legislativ în vederea dezvoltării fondurilor de pensii facultative.

“Dezvoltarea și implementarea cadrului de rezoluție pentru entitățile supravegheate de ASF

Directiva BRRD (Directiva 2014/59/UE) de instituire a unui cadru pentru redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și a firmelor de investiții se aplică instituţiilor de credit şi firmelor de investiţii (SSIF) cu capital inițial în valoare de peste 730.000 euro. Directiva vizează crearea unui cadru comun european privind oferirea de prerogative şi instrumente de lucru suplimentare pentru autorităţile competente naţionale pentru prevenirea crizelor şi soluţionarea eventualelor incapacităţi de plată într-o manieră ordonată, prin asigurarea continuităţii activităţii instituțiilor de credit și a firmelor de investiții şi minimizarea costurilor suportate de contribuabili. Prin urmare, direcțiile proiectului de dezvoltare a cadrului de rezoluție se referă la: elaborarea cadrului legal, precum și a strategiilor și politicilor privind mecanismul de rezoluție; stabilirea măsurilor organizatorice care să asigure operarea eficientă a ASF ca Autoritate de rezoluţie; definirea cadrului general de aplicare a mecanismului de rezoluție, precum și a modalităților de adoptare și executare a deciziilor ASF ca Autoritate de rezoluție.

Cele 5 proiecte se aliniază direcţiilor integrate în cadrul Programul strategic al ASF şi reprezintă un prim pas în dezvoltarea capacităţii Autorităţii de a răspunde realităţilor pieţelor reglementate aflate într-o dinamica continuă, aducând totodată şi o contribuţie semnificativă la modernizarea şi maturizarea acestora.