Interviul acordat de prof. univ. dr. Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, publicațiilor XPRIMM

Obiectivul anului 2021 e să fim cu un pas înaintea riscului

 

Foto Presedinte ASF med

16.12.2020

 


XPRIMM: Care sunt principalele provocari cu care se confrunta pietele supravegheate de ASF in contextul pandemiei de COVID-19?

Nicu MARCU: Din fericire, pot sa va spun ca pietele pe care le supraveghem s-au adaptat relativ bine la socurile, provocate de pandemia COVID-19, care au lovit economia romaneasca in acest an.
Este adevarat ca inceputul anului a fost marcat de efectul unor incertitudini firesti in contextul provocat de lockdown-ul care a fost instituit la nivel global, pietele de capital inregistrand scaderi bruste pe fondul unei volatilitati in crestere si a efectelor de contagiune. Dar pietele au asimilat socurile destul de repede si s-au stabilizat. Impactul pe termen scurt s-a resimtit insa mai puternic in industria fondurilor de investitii. Din analizele noastre, am observat iesiri nete de capital in luna aprilie, dar ulterior fluxul acestora a revenit pe teritoriu pozitiv. 
Si piata asigurarilor s-a comportat bine. Principalele companii de asigurari nu au avut expuneri semnificative pe produse influentate direct de restrictiile pandemiei. Faptul ca avem o piata in curs de maturizare a fost un avantaj in aceasta situatie. 
Sistemul de pensii private a facut fata provocarilor chiar si in conditii adverse, obtinand in continuare profit pentru participantii sai. 
Adevaratele costuri s-ar putea sa le contabilizam insa pe termen mai lung, intrucat asistam la o perioada de redefinire, de modificari structurale ale economiei, asa cum o stiam. Desi pietele financiare non-bancare s-au adaptat bine contextului, ramane de vazut daca si cum se vor transmite pe viitor socuri din economia reala, intrucat momentul maxim al crizei nu a trecut inca. In acest moment sunt numeroase incertitudini cu privire la evolutia sanitara si la impactul economic al acesteia. 

XPRIMM: Cum apreciati ca si-au adaptat activitatea entitatile supravegheate de ASF la conditiile existente? 

N. M.: Am spus-o in mai multe randuri: actualul context sanitar a determinat o accentuare a digitalizarii, fapt care aduce foarte multe beneficii, fara doar si poate, insa vine la pachet si cu vulnerabilitati, pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara are datoria sa le identifice si le contracareze. Trebuie sa fim intotdeauna cu un pas inaintea riscului. 
Revenind la intrebarea dumneavoastra, pot sa va spun ca entitatile din piata financiara non-bancara au reactionat bine la actualul context economic si sanitar. Companiile s-au adaptat pentru a raspunde nevoilor clientilor lor si au gasit solutii pentru a fi cat mai aproape de acestia intr-o perioada in care cuvintele de ordine au fost distantarea sociala. 
Noul tablou macroeconomic a dezvoltat creativitatea in materie de tehnologie si sunt convins ca pe termen mediu si lung avantajele digitalizarii vor fi, cu siguranta, extrem de valoroase. 
Este o situatie atipica pentru noi toti, dar intotdeauna trebuie sa privim spre partea plina a paharului, care, in opinia mea, este una consistenta si plina de substanta.

XPRIMM: Pentru activitatea zilnica a ASF ce a insemnat adaptarea la noile conditii?

N. M.: Pentru noi lucrurile nu s-au schimbat in mod semnificativ din punct de vedere al eficientei activitatilor desfasurate, chiar daca o parte dintre colegii mei lucreaza de acasa. Avem proceduri bine stabilite, fiecare stie ce are de facut, iar viata merge inainte. Ne-am luat toate masurile prevazute de lege pentru prevenirea raspandirii noului coronavirus, astfel incat sa asiguram celor care vin la birou conditii optime de lucru si de distantare fizica. Ne-am adaptat din mers si pot spune ca sunt multumit de modul in care ne-am organizat la Autoritatea de Supraveghere Financiara, in noul context.

XPRIMM: Cum comentati evolutia pietei asigurarilor in acest an? Care sunt principalele obiective in ceea ce priveste aceasta piata?

N. M.: Asa cum am mentionat si anterior, piata asigurarilor s-a comportat in mod adecvat. Societatile s-au adaptat si au reusit sa nu aiba fluctuatii semnificative in activitatea pe care o desfasoara. 
Un aspect important pentru dezvoltarea pietei asigurarilor, pe termen lung, este scaderea gradului de concentrare pe segmentul asigurarilor auto si sustinerea diversificarii altor categorii. 
Pentru indeplinirea acestor obiective avem in vedere mai multe linii de actiune: sustinerea complementaritatii dintre sectorul public si cel privat, posibila aplicare a unor deductibilitati fiscale, posibila extindere a asigurarilor private catre unitatile sanitare publice; promovarea unor noi produse si continuarea unui dialog eficient cu piata pentru a identifica particularitatile si cerintele consumatorilor. 
Alte elemente importante sunt cresterea gradului de cuprindere a asigurarilor obligatorii de locuinte si consolidarea pietei asigurarilor de viata, care poate contribui la dezvoltarea cererii si pentru alte tipuri de produse. 
In ceea ce priveste piata asigurarilor obligatorii auto, discutia este una complexa. Acest segment de piata, aparent facil, are in spate mecanisme destul de elaborate. Ganditi-va ca asigurarea RCA este un produs cu un puternic caracter social care se vinde intr-o piata libera. Poate si de aici pleaca anumite probleme de intelegere si de acceptare deplina a acestui produs. Avem in lucru o strategie pentru rezolvarea disfunctionalitatilor istorice din aceasta piata. Avem in implementare si in analiza mai multe modificari legislative, care sper ca vor limpezi in mare masura intregul ansamblu de probleme care graviteaza in jurul asigurarilor obligatorii auto. Actionam pe mai multe paliere si cred ca, dupa ce vom fi pus in opera masurile pe care le avem in vedere, lucrurile se vor aseza. 
Cert este faptul ca societatile de asigurare trebuie sa respecte prevederile legale, in vigoare, care guverneaza aceasta piata. Litera cu litera. Punct cu punct. De la aceasta regula nu exista abatere. 

XPRIMM: Cum vedeti evolutia sistemului de pensii private in 2020? Care au fost tendintele?

N. M.: Va spun sincer ca pensiile private reprezinta o surpriza extrem de placuta pentru mine. Chiar si in aceste vremuri tulburi, indicatorii financiari arata bine. Spre exemplu, Pilonul II are active care au depasit pragul de 70 de miliarde de lei. Fondurile de pensii private din Romania, cu expunere preponderent locala si regionala, au avut, la sfarsitul trimestrului al treilea, rate de rentabilitate real pozitive, ceea ce este un lucru remarcabil. Probabil ca si pe viitor vom vedea aceeasi dinamica.
Rata foarte ridicata de repartizare aleatorie (99%) reprezinta principala provocare pe care o vad in acest moment, in ceea ce priveste Pilonul II de Pensii. Impreuna cu administratorii de fonduri trebuie sa rezolvam aceasta problema. E absolut necesar ca participantii la sistemul de pensii administrate privat sa ia decizia de a adera la un fond sau altul in deplina cunostinta de cauza. In perioada urmatoare trebuie sa avem campanii sustinute de promovare si astfel sa diminuam semnificativ procentul de repartizare aleatorie. 
Pensiile facultative (Pilonul III) sunt dependente intr-o oarecare masura de gradul de educatie financiara si de disponibilitatea consumatorului de a face investitii pe termen lung. Potentialul acestor instrumente financiare este unul ridicat. Pe masura ce Romania se va dezvolta din punct de vedere economic si vom reusi sa recuperam decalajele in materie de educatie financiara, vom avea si un sistem de pensii facultative din ce in ce mai prosper si cu un numar tot mai mare de participanti.

XPRIMM: Educatia financiara este esentiala pe pietele reglementate de ASF. Cum apreciati necesitatea si rolul educatiei financiare in dezvoltarea acestor piete si ce strategie are ASF in acest sens?

N. M.: Romania are nevoie de imbunatatirea gradului de educatie financiara a populatiei. Din punctul meu de vedere, acest demers trebuie sa reprezinte o prioritate nationala. Cresterea gradului de "alfabetizare financiara" va conduce la incluziunea financiara la nivel individual, iar pe termen lung va contribui la dezvoltarea pietelor financiare. Nu putem vorbi despre o maturizare a pietelor in absenta unor consumatori educati, care sa poata lua deciziile financiare in deplina cunostinta de cauza.
Orice dezbatere despre educatie financiara trebuie sa puna in centru tanara generatie. ASF va dezvolta un program national de educatie financiara, in colaborare cu licee si cu universitati din toata tara. Suntem constienti ca rezultatele vin in timp si suntem pregatiti pentru un efort sustinut, care se va intinde pe parcursul a ani de zile. 
Pana acum, de actiunile noastre de educatie financiara, destinate invatamantului preuniversitar, au beneficiat peste 150.000 elevi. In acelasi timp, am dezvoltat programe de pregatire pentru peste 2.000 de profesori si lectori voluntari pentru scoli si licee. De asemenea, peste 12.000 de studenti din centre universitare, la nivel national, au asistat la conferintele si lectiile deschise pe care le-am proiectat special pentru ei.
Romania are o tanara generatie digitalizata, cu apetit ridicat pentru informatie si extrem de conectata la realitate. Daca tinerii beneficiaza de cele mai bune experiente de invatare si de programe consistente, sunt convins ca vom putea genera, in timp, mai multa bunastare la nivelul consumatorului de produse si servicii financiare si, in consecinta, la nivelul intregii societati.

XPRIMM: Care sunt obiectivele ASF pentru 2021?

N. M.: Obiectivele si prioritatile ASF, pentru perioada ce urmeaza, trebuie discutate in contextul noilor realitati si provocari aduse de pandemia COVID-19. 
Analizele pe care le facem vor tine cont de evolutiile tehnologice si de schimbarile de paradigma aduse de criza sanitara. Si pentru noi digitalizarea devine o prioritate in contextul obiectivului general de consolidare a stabilitatii financiare a pietelor pe care le supraveghem. Trebuie sa fim foarte precauti si sa anticipam vulnerabilitatile care pot aparea. Definitivarea strategiei privind tehnologia informatiei si modernizarea sistemelor informatice sunt o prioritate pentru Autoritatea de Supraveghere Financiara. Acestea reprezinta o cerinta fundamentala, atat pentru imbunatatirea activitatilor de supraveghere, reglementare si autorizare, cat si pentru a asigura standarde ridicate de profesionalism si a tine pasul cu progresele de care beneficiaza pietele. 
Pandemia COVID-19 ne-a aratat ca nu exista retete perfecte, nici pentru business, nici pentru autoritati. De aceea, nevoia de adaptabilitate si de creativitate este mai mult decat necesara, in acest context. 
Un obiectiv important vizeaza continuarea demersurilor in cadrul procesului de actualizare si armonizare a cadrului legislativ, atat la nivel sectorial, cat si integrat. De asemenea, implicarea in cadrul organismelor europene ramane o prioritate, cel mai important program in acest sens fiind Uniunea Pietelor de Capital (CMU).
Dincolo de toate aspectele mentionate, avem ca obiective permanente consolidarea increderii in pietele de produse financiare non-bancare, dezvoltarea pietelor si protectia intereselor si drepturilor consumatorilor. 

XPRIMM: Cum estimati ca vor evolua pietele financiare supravegheate de ASF in 2021?

N. M.: In acest moment este destul de complicat sa facem prognoze chiar si pe termen scurt. Daca ar fi sa analizam modul in care au reactionat pietele financiare non-bancare pana in prezent si sa facem o proiectie, din aceasta perspectiva, pentru anul 2021, semnalele sunt optimiste. Insa nu putem anticipa care vor fi evolutiile in perioada ce urmeaza. Daca vaccinul impotriva COVID-19 va fi un succes si va avea efectul scontat, atunci putem vorbi despre evolutii favorabile din a doua parte a anului 2021. Optimismul-moderat este cel mai indicat raspuns la intrebarea dumneavoastra.