Fondul de protejare a asiguratilor a depasit 384 miliarde lei

Soldul Fondului de protejare a asiguratilor, fond special cuprins ca anexa la bugetul de stat, era, la data de 28 martie 2002, de 384,27 miliarde lei. Constituit in baza legii nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, prin contributia asiguratorilor, Fondul de protejare a asiguratilor are ca destinatie plata de despagubiri si sume asigurate catre asigurati in caz de faliment al societatilor de asigurare.

Incepind cu anul 2001, atributia de administrare si gestionare a acestui fond a fost preluata de la Ministerul Finantelor Publice de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, controlul si descarcarea de gestiune pentru anul 2000 fiind realizate de catre Curtea de Conturi.

Dobinda anuala bonificata pentru sumele disponibile in Fondul de protejare a asiguratilor, care sunt pastrate la Trezoreria Municipiului Bucuresti (deci in conditii de risc zero) este, in acest moment, de 10%. In conformitate cu prevederile art.7 din Ordonanta Guvernului nr. 66/1994 republicata si ale Ordonantei Guvernului nr. 120/31.08.1999 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 66/1994 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin Trezoreria statului, intre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Directia de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti se incheie conventii de constituire a unui depozit in suma de 70.000.000.000 lei pe termen de 30 de zile, cu dobinda anuala de 12%, si a unui depozit in suma de 200.000.000.000 lei pe termen de 90 de zile, cu dobinda anuala de 15%, dobinzi ce majoreaza disponibilul la Fondul de protejare a asiguratilor.

Potrivit Normelor privind constituirea, utilizarea si gestionarea Fondului special pentru protejarea asiguratilor, aprobate prin Ordinul Ministrului Finantelor nr. 1998/1996, disponibilul din acest fond se utilizeaza in cazul societatilor pentru care a fost initiata procedura de lichidare, pentru plata sumelor asigurate dupa epuizarea rezervelor matematice si a fondurilor obtinute din vanzarea bunurilor apartinand avarii societatii, in conformitate cu prevederile Legii nr.64/1995 privind procedura reorganizarii si lichidarii judiciare. Fiecare cheltuiala efectuata din Fondul pentru protejarea asiguratilor, cu respectarea conditiilor de mai sus, va reprezenta:

  • pana la 100% din suma asigurata pentru contractele de asigurare de viata care expira in anul in care s-a produs lichidarea judiciara a societatilor de asigurare;
  • pana la 100% din suma de rascumparare pentru contractele de asigurari de viata, daca aceasta este prevazuta prin conditiile de asigurare.
  • pana la 70% din despagubirea cuvenita pentru politele aferente celorlalte categorii de asigurari pentru riscurile produse in perioada de valabilitate a politelor, dar nu mai tarziu de momentul inchiderii procedurii de lichidare judiciara a societatilor de asigurare.