In 2002 societatile de asigurare au preferat investitii în instrumente financiare ale piatei interne

Plasamentele realizate de societatile de asigurare în instrumente financiare se ridicau, la data de 30.11.2002, la 7.278 miliarde lei, rezulta din raportarile transmise Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor de catre asiguratori. Societatile de asigurare s-au dovedit a fi importanti finantatori ai economiei nationale, întrucât 97,4% (7.090 miliarde lei) din plasamentele financiare existente la sfârsitul lunii noiembrie 2002 erau în titluri de stat, actiuni cotate si necotate emise în România si depozite bancare în lei si valuta constituite la bancile comerciale autorizate de Banca Nationala a României.

Din analiza datelor raportate de asiguratori, reiese ca acestia au manifestat, majoritar, o aversiune fata de risc si, prin urmare, prudenta în investirea primelor încasate de la asigurati, deoarece aproximativ 64,1% din totalul plasamentelor financiare pe care le-au realizat pe piata interna au fost în titluri de stat. Un alt instrument financiar cu risc scazut preferat de catre societatile de asigurare au fost depozitele în lei si valuta, valoarea acestora reprezentând 21,5% din plasamentele facute pe piata românesca. Confirmând evolutia pozitiva a pietei de capital din cursul anului 2002, societatile de asigurare si-au orientat atentia si catre actiunile cotate, valoarea acestor instrumente aflate în portofoliul asiguratorilor reprezentând 7,4% din totalul plasamentelor la intern, adica 525 miliarde lei. Mai putin lichide, actiunile necotate si obligatiunile municipale reprezentau, la data mentionata, 6,8%, respectiv 0,2% din plasamentele la intern, ceea ce în valori absolute înseamna 479 miliarde lei si respectiv 17 miliarde lei.

Plasamentele realizate în instrumente financiare emise pe pietele externe au detinut o pondere extrem de redusa, de numai 2,6% (însumând, în echivalent lei, circa 188 miliarde lei), si s-au regasit în portofoliul a numai 4 societati de asigurare. Din aceasta suma totala, 49,6% se regasea în actiuni cotate si 50,4% în obligatiuni, adica echivalentul în lei a 93 miliarde lei, respectiv 95 miliarde lei.

Din punct de vedere al structurii de portofoliu, 39 din societatile autorizate sa functioneze aveau, la sfârsitul lunii noiembrie 2002, peste 50% din plasamentele financiare proprii în instrumente cu risc zero sau scazut si, în acelasi timp, cu un grad ridicat de lichiditate (titluri de stat si depozite bancare).

În concluzie, societatile de asigurare au anticipat si au contribuit la evolutia pozitiva a economiei românesti, continuând si în 2002 sa sustina activitatea celorlalte sectoare economice prin preluarea riscurilor de producere a unor evenimente nedorite si prin reinvestirea sumelor atrase.