Asiguratorii vor contribui la Fondul de protejare intr-o cota de 1%

Cota procentuala aplicata asupra volumului de prime brute incasate de societatile de asigurare, in vederea alimentarii Fondului de protejare a asiguratilor, va fi de 1% pentru exercitiul financiar 2004, a hotarat Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor in ultima sedinta din 2003, reactia colegiului asiguratorilor fiind pozitiva.

In ultimii trei ani, societatile de asigurare au contribuit la acest fond intr-o cota de 1,5%.

„Principalul argument pentru reducerea acestei cote in 2004 a fost semnificativul salt calitativ pe care l-a facut piata in ultimii doi ani si ma refer atat la societatile de asigurare, cat si la capacitatea Comisiei de a supraveghea prudential, care s-a intarit considerabil. Prin legislatia elaborata si implementata, am reusit sa ne cream instrumentele necesare pentru desfasurarea unei activitati eficiente de supraveghere prudentiala si control si credem noi ca, prin toate masurile luate in decursul timpului, am dovedit ca avem capacitatea institutionala de a realiza acest lucru”, declara presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, domnul Nicolae Crisan.

Domnia sa a adaugat: „credem ca reactia societatilor de asigurare la decizia de reducere va fi una pozitiva, avand in vedere ca sumele varsate cu titlu de contributii la Fondul de protejare a asiguratilor vor fi cu o treime mai mici decat daca s-ar fi mentinut procentul de 1,5%”.

Fondul de protejare a asiguratilor a fost infiintat in baza Legii nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania si este destinat platilor de despagubiri si sume asigurate catre asigurati in caz de faliment a societatilor de asigurare.

Cu incepere din 2001, fondul este administrat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor care a preluat aceasta atributie de la fostul organism de supraveghere, organizat ca o directie in cadrul Ministerului Finantelor.

Fondul se alimenteaza atat din contributiile varsate de societatile de asigurare, in cota procentuala stabilita anual de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, cat si din veniturile rezultate din fructificarea acestora, toate disponibilitatile fiind pastrate la Trezoreria statului in conditii de risc zero.

La sfarsitul anului 2003, disponibilitatile Fondului de protejare a asiguratilor au depasit 1.000 miliarde lei.