Comisia de Supraveghere a Asigurarilor infiinteaza Directia Actuariat

In vederea intaririi capacitatii de supraveghere prudentiala si in contextul tendintelor manifestate pe plan international in ceea ce priveste modalitatea de exercitare a supravegherii activitatii de asigurare, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis infiintarea unei noi structuri de specialitate in cadrul CSA - Directia Actuariat.

„Pe plan international, si indeosebi la nivelul Uniunii Europene, se vorbeste tot mai mult de necesitatea sofisticarii modalitatii de supraveghere a societatilor de asigurare, prin implementarea modelelor bazate cu precadere pe analiza riscurilor specifice, inerente activitatii de asigurare. Trebuie sa fim pregatiti pentru momentul implementarii unor astfel de modele, iar implicarea din ce in ce mai mult a actuarilor in procesul de supraveghere este absolut necesara”, a aratat domnul Nicolae Eugen Crisan, Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Unele dintre cele mai importante atributii ale unui actuar sunt elaborarea metodologiilor de calcul al primelor de asigurare, calcularea rezervelor tehnice aferente portofoliului de asigurare, stabilirea politicilor de investitii si alegerea activelor care acopera obligatiile asiguratorilor care decurg din contractele de asigurare, etc., toate aceste atributii fiind îndeplinite prin utilizarea teoriei probabilitatilor si a statisticii matematice.

„Nimeni nu stie cu certitudine daca si cand se va produce un risc acoperit prin asigurare, ori care va fi dimensiunea exacta a despăgubirilor pe care un asigurator trebuie sa le plateasca. Prin aplicarea calculelor actuariale, aceste necunoscute pot fi insa evaluate, ceea ce ne permite sa ne asiguram ca vor exista suficiente resurse financiare pentru onorarea obligatiilor. Prin modificarile pe care le vom aduce in perioada urmatoare Legii nr.32/2000 vom introduce cerinta ca toate societatile de asigurare sa dispuna de actuari, atat pentru activitatea de asigurari de viata, cat si pentru cea de asigurari generale, si care sa certifice raportarile financiare transmise autoritatii de supraveghere. In acest context, intarirea propriei echipe de actuari a Comisiei, care sa verifice raportarile transmise de asiguratori, si infiintarea Directiei Actuariat a reprezentat o decizie fireasca”, a adaugat Presedintele CSA, domnul Nicolae Eugen Crisan.

Activitatea Directiei Actuariat din cadrul CSA va incepe in mod concret la data de 1 ianuarie 2006, si va fi specializata atat pe asigurarile de viata, cat si pe asigurarile generale.

Avand in vedere complexitatea profesiei de actuar, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a demarat, inca din toamna anului trecut, un program de perfectionare profesionala in acest domeniu a 6 dintre angajatii sai, la Universitatea Corvinus din Budapesta. In acest program s-au înscris si alte 9 persoane din sectorul de asigurari, cursurile fiind monitorizate de catre Asociatia Internatională a Actuarilor (IAA).