Strategia CSA pentru 2007-2011

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a aprobat astăzi, 08 mai 2007, Strategia Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor pentru perioada 2007 – 2011. Obiectivul general al Strategiei este consolidarea şi dezvoltarea pieţei asigurărilor din România, precum şi creşterea rolului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor pe plan naţional şi european, prin valorificarea maximă a calităţii de stat membru al Uniunii Europene.

Obiectivele strategice stabilite pentru atingerea obiectivului general se prezintă astfel:

I           Creşterea capacităţii instituţionale a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

I.1        Definirea principiilor generale de buna practică în cadrul Comsiei de Supraveghere a Asigurărilor;

I.2        Perfecţionarea profesională a personalului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor;

I.3        Continuarea transpunerii şi implementării legislaţiei Uniunii Europene cu rezultate în dezvoltarea pieţei asigurărilor;

I.4        Asigurarea resurselor financiare şi materiale necesare;

I.5        Dezvoltarea tehnologiei informaţiei în cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor;

I.6        Dezvoltarea unui dialog sistematic cu autorităţile şi instituţiile din România ale căror acţiuni pot avea incidenţe asupra pieţei asigurărilor, în vederea transferului practicilor performante în implementarea politicilor comunitare;

I.7        Creşterea acţiunilor şi implicit a vizibilităţii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor atât în plan intern, cat şi internaţional.

II         Schimbarea filozofiei de supraveghere: înlocuirea supravegherii de tip „conformitate” cu cea bazată pe evaluarea riscului, etapă premergătoare absolut necesară implementării Solvency II.

II.1       Dezvoltarea instrumentelor de supraveghere prudenţială şi control ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor;

II.2       Implicarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor în pregătirea personalului din piaţa asigurărilor;

II.3       Dezvoltarea şi menţinerea unui dialog activ între supraveghetor şi reprezentanţii pieţei asigurărilor în vederea abordării unitare a problemelor comune, inclusiv a noului concept Solvency II.

III        Redefinirea rolului şi poziţiei Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor în cadrul comisiilor şi comitetelor de specialitate ale Comisiei Europene, precum şi ale Asociatiei Internationale a Supraveghetorilor in asigurari (IAIS)

III.1     Participarea activă şi eficientă la elaborarea şi implementarea legislaţiei Uniunii  Europene;

III.2     Intensificarea cooperării cu autorităţile de supraveghere similare din statele membre ale Uniunii Europene, precum şi cu alte instituţii recunoscute pe plan mondial pentru expertiza în domeniu.

Preşedintele CSA, doamna Angela Toncescu a declarat: „Ne propunem şi vom face toate eforturile ca această Strategie să nu rămână doar pe hârtie, ci să fie implementată cu adevărat, astfel încât obiectivul general să fie atins. În acest sens, stadiul realizării acţiunilor pentru atingerea obiectivelor strategice va fi evaluat periodic, cu o frecvenţă anuală, şi în funcţie de rezultatele analizei vor fi aduse corecţiile necesare care să concure la atingerea obiectivului general al strategiei. Vreau să subliniez prioritatea unuia dintre obiectivele strategice şi anume acela de schimbare a filosofiei de supraveghere, întrucât este o etapă premergătoare absolut necesară implementării viitorului regim de solvabilitate Solvency II, regim care presupune trecerea de la măsurile de tip administrativ la cele bazate pe principii”.

Prioritatea acestui obiectiv apare în contextul în care, în data de 10 iulie a.c. Comisia Europeană va adopta textul Directivei cadru Solvency II şi, potrivit calendarului pe care şi l-a propus, aplicarea efectivă a prevederilor acesteia se va face începând cu anul 2012.

Având în vedere amplitudinea schimbărilor pe care noul regim de solvabilitate le va impune în plan legislativ, organizaţional şi profesional, el va putea fi aplicat numai printr-o cooperare foarte bună între CSA şi asigurători prin stabilirea unui calendar de acţiuni pentru înţelegerea  şi asimilarea corectă şi unitară a tuturor modificărilor necesare.

În această direcţie se înscrie şi sesiunea de instruire profesională pe care CSA o organizează în data de 11 mai a.c. cu tema cadrul de reglementare al noului concept Solvency II şi modalitatea de realizare a studiului de impact cantitativ nr.3 (QIS 3), la care au fost invitaţi să participe, alături de propriul personal de specialitate, şi reprezentanţii tuturor societăţilor de asigurare.

La invitaţia CSA, sesiunea de instruire va fi susţinută de domnul Paul Sharma, Director al Departamentului pentru Managementul Riscului, Modelare şi Control din cadrul Autorităţii Serviciilor Financiare (FSA) din Marea Britanie şi Şef al grupului de lucru Solvency II - Pillar I din cadrul CEIOPS. De experienţa domniei sale vor beneficia, de asemenea, şi Polonia, Ungaria şi Slovacia care i-au adresat invitaţii de a susţine conferinţe pe aceeaşi temă.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor va continua pe parcursul următorilor ani acţiunile şi programele de pregătire profesională atât pentru angajaţii proprii, cât şi pentru reprezentanţii pieţei de asigurări.

08 mai 2007