Primul Seminar IAIS la Bucuresti


În perioada 29 – 31 octombrie a.c., se desfășoară, la București, Seminarul regional privind cerințele noului regim de solvabilitate Solvency II, organizat de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) în parteneriat cu Asociația Internațională a Supraveghetorilor în Asigurări (IAIS).

Acesta este primul seminar pe care IAIS îl organizează în țara noastră și se înscrie pe linia preocupărilor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor de perfecționare profesională a reprezentanților industriei de asigurări.

În contextul în care tema centrală a seminarului este noul regim de solvabilitate Solvency II, pe parcursul celor 3 zile vor fi abordate subiecte precum: gestionarea riscurilor, rezultatele studiului cantitativ de impact QIS4, procesul de revizuire a supravegherii, utilizarea modelelor interne, ș.a.

În deschiderea lucrărilor seminarului, președintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu, a declarat: “Comisia de Supraveghere a Asigurărilor este membru cu drepturi depline al IAIS, calitate care ne onorează și ne obligă în același timp. În condițiile în care România este o piață integrată, este de datoria noastră, a autorității de supraveghere și reglementare, să participăm la toate evenimentele organizate de IAIS și să formulăm comentarii şi opinii privind documentele elaborate de către subcomitetele acestui for”.

Seminarul, conceput ca un eveniment interactiv, reunește peste 100 de participanți, reprezentanți ai societăților de asigurare din România și ai autorităților de supraveghere din 13 state europene, reprezentând o bună ocazie pentru aceștia de a-și exprima punctele de vedere legate de subiect şi de a beneficia de experienţa vorbitorilor.

Reprezentanți ai IAIS, ai asigurătorilor, ai companiilor de consultanță, precum și ai autorităților de supraveghere, vorbitorii vor oferi totodată participanților mai multe unghiuri de abordare a subiectelor în dezbatere.

După cum cunoașteți, propunerea de directivă Solvency II a fost adoptată în iulie 2007 și conține principiile fundamentale pentru construcția unui sistem prudențial de supraveghere a asigurătorilor din spațiul Uniunii Europene. Noul regim de solvabilitate va contribui la creșterea competitivității asigurătorilor și îndeosebi la o mai bună protecție a asiguraților, întrucât va permite detectarea timpurie a deteriorării nivelului de solvabilitate.

30 octombrie 2008