Decizii de sancționare și alte măsuri adoptate de Consiliul ASF în luna iulie 2024

București, 21 august 2024 - Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a adoptat, în luna iulie a anului 2024, mai multe decizii de sancționare, precum și o serie de măsuri aplicabile unor entități/persoane care activează în piața financiară non-bancară pentru încălcarea unor prevederi ale legislației incidente.

 

 

PIAȚA DE CAPITAL

 

S.S.I.F. Blue Rock Financial Services S.A.

Sancțiuni/măsuri dispuse în urma controlului periodic:

  • Sancționarea cu amendă în cuantum de 40.300 lei a S.S.I.F. Blue Rock Financial Services S.A.;
  • Instituirea în sarcina S.S.I.F. Blue Rock Financial Services S.A. a unui plan de măsuri;
  • Sancționarea cu amendă în cuantum de 1.500 lei a domnului Ștefan Nicolae Marius Ungureanu, în calitate de Președinte CA;
  • Sancționarea cu amendă în cuantum de 1.000 lei a domnului Franz Wanovits, în calitate de membru CA;
  • Sancționarea cu amendă în cuantum de 1.000 lei a domnului Martin Alexander Nedelko, în calitate de membru CA.

Principalele situații identificate cu ocazia controlului au vizat:

  • aspecte organizatorice și procedurale privind desemnarea conducătorului direct responsabil pe linia prevenirii și combaterii spălării banilor/finanțării terorismului; lipsa unei proceduri/politici în ceea ce privește înregistrarea convorbirilor telefonice și a comunicațiilor electronice;
  • aspecte operaționale privind informarea trimestrială a clienților, asigurarea păstrării înregistrărilor, organizarea și ținerea contabilității.

 

 

S.S.I.F. Share Invest S.A.

 

Sancțiuni/măsuri în urma controlului periodic:

  • Sancționarea cu amendă în cuantum de 130.390 lei a S.I.F. Share Invest S.A.;
  • Instituirea în sarcina S.I.F. Share Invest S.A. a unui plan de măsuri;
  • Sancționarea cu amendă în cuantum de 4.650 lei a domnului Adrian Săndiță – fost membru C.A. și Director general;
  • Sancționarea cu amendă în cuantum de 4.650 lei a domnului Dorin Dobre – membru C.A.;
  • Sancționarea cu amendă în cuantum de 4.650 lei a domnului George Ciobanu – membru C.A.;
  • Sancționarea cu averisment a domnului Bogdan Amzuică – Membru C.A. și Director general;
  • Sancționarea cu amendă în cuantum de 1.000 lei a domnului Popa Ludovic – persoană responsabilă cu protejarea activelor clienților;
  • Sancționarea cu amendă în cuantum de 1.000 lei a doamnei Loreta Magla – Director economic;
  • Sancționarea cu amendă în cuantum de 4.350 lei a doamnei Mirela Tătulescu – reprezentant al compartimentului de conformitate și administrator de risc;
  • Sancționarea cu amendă în cuantum de 1.500 lei a doamnei Andreea Nicoleta Barbu – coordonatorul funcției de administrare a riscului și Ofițer de conformitate/Conducător direct responsabil SB/FT;
  • Sancționarea cu avertisment a doamnei Stoica Tania Ana-Maria – persoană desemnată cu aplicarea regimului de sancţiuni internaţionale (PDSI);
  • Sancționarea cu avertisment a doamnei Șotea Anghel Izabela – persoană care oferă informații privind instrumente financiare, servicii de investiții sau servicii auxiliare în numele S.S.I.F.

 

Principalele situații identificate cu ocazia controlului au vizat:

  • diverse aspecte organizatorice și procedurale, aprobarea situațiilor financiare, notificări obligatorii către autoritate;
  • aspecte operaționale privind asigurarea păstrării înregistrărilor, organizarea și ținerea contabilității, adecvarea funcției de audit intern, administrarea riscului, adecvarea sistemelor informatice și a controalelor interne implementate;
  • aspecte procedurale și operaționale privind evaluarea/monitorizarea/ documentarea riscurilor SB/FT și aplicarea măsurilor de cunoaștere a clienților.

 

SIMTEL TEAM S.A.

  • Sancționarea cu avertisment a societății Simtel Team S.A. întrucât nu a publicat în termenul legal raportul financiar consolidat anual aferent exercițiului financiar 2023;
  • Instituirea în sarcina societății Simtel Team S.A. a obligației de a întreprinde măsurile ce se impun în vederea întocmirii raportului financiar consolidat aferent exercițiului financiar 2023, cuprinzând situațiile financiare consolidate întocmite în conformitate cu prevederile O.M.F.P. 1802/2014, auditate de un auditor financiar/firmă de audit, inclusiv publicarea acestuia.

 

PROSPECȚIUNI S.A.

  • Sancționarea cu amendă în sumă de 15.700 lei a societății Prospecțiuni S.A. întrucât nu a publicat în termenul legal raportul financiar consolidat anual aferent exercițiului financiar 2022 și 2023;
  • Instituirea în sarcina societății Prospecțiuni S.A. a obligației de a întreprinde măsurile ce se impun în vederea întocmirii raportului financiar consolidat aferent exercițiului financiar 2023, cuprinzând situațiile financiare consolidate întocmite în conformitate cu prevederile O.M.F.P. 1802/2014, auditate de un auditor financiar/firmă de audit, inclusiv publicarea acestuia.

 

SINATEX S.A.

  • Sancționarea cu amendă în valoare de 35.400 lei a societății Sinatex S.A. întrucât nu a publicat în termenul legal raportul financiar anual aferent exercițiului financiar 2023 și rezultatele votului aferent AGEA societății din data de 22/23.04.2024.
  • Instituirea în sarcina societății Sinatex S.A. a obligației de a dispune măsurile necesare în vederea:
    • asigurării publicării raportului anual aferent exercițiului financiar 2023, incluzând situațiile financiare auditate de un auditor financiar/firmă de audit,
    • publicării pe website-ul societății a informațiilor cu privire la rezultatul votului pentru A.G.E.A. convocată pentru data de 22/23.04.2024 și pentru A.G.O.A. convocată pentru data de 07/08.05.2024.

 

SERVICE NEPTUN S.A.

  • Sancționarea cu amendă în valoare de 32.200 lei a societății Service Neptun S.A. întrucât nu a publicat în termenul legal raportul financiar anual aferent exercițiului financiar 2023.
  • Instituirea în sarcina societății Service Neptun S.A. a obligației de a dispune măsurile necesare în vederea asigurării publicării raportului anual aferent exercițiului financiar 2023, incluzând situațiile financiare auditate de un auditor financiar/firmă de audit.

 

RAIKO TRANSILVANIA S.A.

  • Sancționarea cu amendă în valoare de 44.100 lei a societății Raiko Transilvania S.A. întrucât nu a publicat în termenul legal raportul financiar anual aferent exercițiului financiar 2023 și nu a respectat măsura instituită prin Decizia ASF nr. 1170/09.11.2023.
  • Instituirea în sarcina societății Raiko Transilvania S.A. a obligației de a dispune măsurile necesare în vederea asigurării publicării rapoartelor anuale aferente exercițiilor financiare 2022 și 2023, incluzând situațiile financiare auditate de un auditor financiar/firmă de audit.

 

BANAT ESTIVAL 2002 S.A.

  • Sancționarea cu amendă în valoare de 32.200 lei a societății Banat Estival 2002 S.A. întrucât nu a publicat în termenul legal raportul financiar anual aferent exercițiului financiar 2023.
  • Instituirea în sarcina societății Banat Estival 2002 S.A. a obligației de a dispune măsurile necesare în vederea asigurării publicării raportului anual aferent exercițiului financiar 2023, incluzând situațiile financiare auditate de un auditor financiar/firmă de audit.

 

BÂLEA ESTIVAL 2002 S.A.

  • Sancționarea cu amendă în valoare de 34.500 lei a societății Bâlea Estival 2002 S.A. întrucât nu a publicat în termenul legal raportul financiar anual aferent exercițiului financiar 2023.
  • Instituirea în sarcina societății Bâlea Estival 2002 S.A. a obligației de a dispune măsurile necesare în vederea asigurării publicării raportului anual aferent exercițiului financiar 2023, incluzând situațiile financiare auditate de un auditor financiar/firmă de audit.

 

VISUAL FAN S.A.

Sancționarea cu avertisment a societății Visual Fan S.A. întrucât nu a publicat în termenul legal raportul financiar anual aferent exercițiului financiar 2023.

 

HERCULES S.A.

Sancționarea cu avertisment a societății Hercules S.A. întrucât nu a publicat în termenul legal raportul financiar anual aferent exercițiului financiar 2023.

 

TERRA ESTIVAL 2002 S.A.

Sancționarea cu amendă în valoare de 20.800 lei a societății Terra Estival 2002 S.A. întrucât nu a publicat în termenul legal raportul financiar anual aferent exercițiului financiar 2023.

 

ROMANȚA ESTIVAL 2002 S.A.

Sancționarea cu amendă în valoare de 20.800 lei a societății Romanța Estival 2002 S.A. întrucât nu a publicat în termenul legal raportul financiar anual aferent exercițiului financiar 2023.

 

HOTEL CLUB ESTIVAL 2002 S.A.

Sancționarea cu amendă în valoare de 20.800 lei a societății Hotel Club Estival 2002 S.A. întrucât nu a publicat în termenul legal raportul financiar anual aferent exercițiului financiar 2023.

 

CLĂBUCET ESTIVAL 2002 S.A.

Sancționarea cu amendă în valoare de 20.800 lei a societății Clăbucet Estival 2002 S.A. întrucât nu a publicat în termenul legal raportul financiar anual aferent exercițiului financiar 2023.

 

UNIREA S.A. CLUJ NAPOCA

Sancționarea cu amendă în valoare de 20.800 lei a societății Unirea S.A. Cluj Napoca întrucât nu a publicat în termenul legal raportul financiar anual aferent exercițiului financiar 2023.

 

GRUP ȘERBAN HOLDING S.A.

Sancționarea cu avertisment a societății Grup Șerban Holding S.A. întrucât nu a publicat în termenul legal raportul financiar anual aferent exercițiului financiar 2023.

 

EMA PIATRA NEAMȚ S.A.

Sancționarea cu avertisment a societății EMA Piatra Neamț S.A. întrucât nu a publicat în termenul legal raportul financiar anual aferent exercițiului financiar 2023.

 

ELECTROARGEȘ S.A.

Suspendarea, pe durata desfășurării Adunării Generale Ordinare a Acționarilor și a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor societății Electroargeș S.A. București, convocate pentru data de 26/27.07.2024, exercitarea drepturilor de vot aferente unui număr de 16.000.000 de acțiuni ELGS, înregistrate la Depozitarul Central în contul societății Investments Constantin S.R.L., care au făcut obiectul dosarului nr. 238/1259/2020, în care Curtea de Apel Pitești a pronunțat Decizia Civilă nr. 448/A-C.

UCM Reșița S.A.

Sancționarea cu amendă în cuantum de 78.400 lei a societății ICESA S.A., acționar al emitentului UCM Reșița S.A., pentru nerespectarea dispozițiilor art. 39 din Legea nr. 24/2017, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

 

PIAȚA ASIGURĂRILOR

 

Eurolife FFH Asigurări de Viață S.A.

Sancționarea cu avertisment scris a societății Eurolife FFH Asigurări de Viață S.A. pentru nerespectarea unor prevederi ale Legii nr. 129/2019.

Asito Kapital S.A.

Sancționarea cu amendă în cuantum de 22.500 lei a societății Asito Kapital S.A. pentru nerespectarea unor prevederi ale Legii nr. 129/2019.

Sancționarea cu amendă în cuantum de 23.700 lei a societății Asito Kapital S.A. pentru nerespectarea prevederilor Normei ASF nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate şi/sau supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. 

Ontopay Broker de Asigurare S.R.L.

Ontopay Broker de Asigurare S.R.L. (fostă NC Services Broker de Asigurare S.R.L.) a fost sancționată cu avertisment scris pentru nerespectarea prevederilor art. 22 alin. (13) din Norma ASF nr. 22/2021 privind distribuția de asigurări.

 

 

 

*********

Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.