Comunicat de presă: ASF a organizat o nouă întâlnire cu reprezentanții acționarilor CCP.RO Bucharest S.A.

București, 15 iulie 2024 – În contextul rolului Autorității de Supraveghere Financiară de sprijinire a dezvoltării pieței de capital și a importanței strategice pe care o reprezintă existența unei contrapărți centrale naționale, ASF a organizat, astăzi, o nouă întâlnire cu reprezentanții acționarilor CCP.RO Bucharest S.A.

Având în vedere că Autoritatea urmărește îndeaproape realizarea pașilor necesari pentru îndeplinirea Strategiei naționale privind dezvoltarea pieței de capital din România pentru perioada 2023 – 2026, iar înființarea unei CCP este un obiectiv inclus în cadrul acestei strategii ce se află exclusiv în sarcina acționarilor acesteia, scopul întâlnirii a fost acela de a reitera acționarilor importanța ducerii la îndeplinire a acestui deziderat și respectării calendarului elaborat și asumat de CCP.RO pentru atingerea acestui obiectiv.

Consecventă poziției exprimate la întâlnirea anterioară din 9 mai 2024, Autoritatea de Supraveghere Financiară, alături de Banca Națională a României, sprijină în limita competențelor sale realizarea acestui proiect. Proiectul demarat în urmă cu mai mult de 6 ani, care a beneficiat în decursul acestei perioade de multiple discuții tehnice, se poate finaliza doar cu îndeplinirea tuturor cerințelor impuse de cadrul legal pentru autorizarea unei contrapărți centrale și cu o abordare plină de seriozitate pentru înregistrarea unor progrese reale.

În contextul modificării legislației europene incidente autorizării contrapărților centrale (Regulamentul UE nr. 648/2012 - EMIR) și a termenului limită de 8 septembrie 2024 prevăzut în reglementările naționale, ce trebuie respectat pentru declararea dosarului complet, reprezentanții ASF, alături de cei ai BNR, au atras atenția că este necesară o abordare judicioasă și accelerată pentru parcurgerea etapelor necesare autorizării CCP.RO.

Concluzia întâlnirii a fost că sunt indispensabile optimizarea și îmbunătățirea demersurilor pe care acționarii, alături de conducerea executivă a CCP.RO, trebuie să le întreprindă pentru completarea documentelor necesare, în vederea încadrării în termenele legale impuse pentru autorizarea în calitate de contraparte centrală.

Prin urmare, acționarii și conducerea CCP.RO au convenit revizuirea calendarului privind etapele operaționale, pentru a înregistra progrese semnificative în derularea proiectului, în vederea atingerii obiectivului strategic de autorizare a unei contrapărți centrale naționale.