Eliminarea comportamentelor abuzive necesită impunerea unor reglementări foarte clare; acțiunile de supraveghere și control devin foarte importante
19.06.2024
Alexandru Petrescu și Gabriela Horga, alături de Gary Gensler (centru), Președintele Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din Statele Unite. |
Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Alexandru Petrescu, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Financial Intelligence în care a prezentat concluziile vizitei pe care a făcut-o recent la Washington, unde s-a întâlnit și cu Gary Gensler, Președintele Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite (US Securities and Exchange Commission – SEC). În contextul în care Gensler a vorbit despre importanța dezvoltării piețelor de capital, Președintele ASF a menționat că Autoritatea pe care o conduce nu va fi doar un reglementator și un supraveghetor al pieței financiare non-bancare din România, ci va deveni și un ambasador al acesteia, întrucât piața are nevoie de promovare și, în același timp, de o concurență puternică pentru a se putea dezvolta și pentru a oferi consumatorilor produse și servicii financiare de cea mai bună calitate.
Financial Intelligence: Domnule Președinte, ați participat recent la o conferință, care a avut loc la Washington, unde ați avut discuții și cu Gary Gensler, Președintele Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite ale Americii. Ne puteți oferi mai multe detalii despre acest eveniment?
Alexandru Petrescu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară: În primul rând aș vrea să subliniez faptul că vizita la Washington, la evenimentul organizat de Institutul Internațional pentru Creșterea și Dezvoltarea Piețelor de Valori Mobiliare al US Securities and Exchange Commission, unde am fost împreună cu colega mea Gabriela Horga, Vicepreședintele Autorității și coordonatorul Sectorului Instrumente și Investiții Financiare, face parte din noua strategie a ASF de promovare a piețelor financiare non-bancare din România.
Cu toții vorbim despre potentialul extraordinar pe care îl avem în ceea ce privește piața de capital, piața asigurărilor sau piața pensiilor private. Dar pentru a transforma acest etern potențial în rezultate tangibile, avem nevoie de jucători importanți, de companii de calibru, care să vină în România și care să aducă plus valoare pieței autohtone. De aceea, unul dintre obiectivele majore ale ASF este atragerea de noi companii, de noi investitori, atât pe zona de retail, cât și pe zona corporate, iar acest lucru nu se poate face fără o promovare adecvată și fără a spune apăsat că România este o piață predictibilă, o piață bine reglementată și stabilă, unde se poate face business la cel mai înalt nivel.
Repet, și am să o fac de fiecare dată când voi avea ocazia, avem nevoie ca de oxigen de concurență puternică pe piața financiară non-bancară pentru că numai așa ne vom putea dezvolta și numai așa vom putea oferi consumatorilor produse și servicii financiare de cea mai bună calitate. Din această perspectivă, vă spun că ASF nu va fi doar un reglementator și un supraveghetor al pieței financiare non-bancare din România, ci va fi și un ambasador al acesteia.
Revenind la întrebarea dumneavoastră referitoare la evenimentul din capitala Statelor Unite, vă pot spune că a fost unul la cel mai înalt nivel, la care au participat reprezentanți ai autorităților de reglementare a valorilor mobiliare din aproape 70 de țări și mă bucur că am putut reprezenta România, alături de colega mea, la această manifestare de referință pentru piețele de capital din întreaga lume.
Discuțiile s-au axat în principal pe noile provocări de pe piața de capital în materie de reglementare, dar și pe modalitățile prin care noi, ca autorități de supraveghere, trebuie să punem în centrul preocupărilor noastre consumatorul pentru a-l proteja de riscurile care vin la pachet cu noile tehnologii care au îmbrățișat atît de tare piețele financiare.
Financial Intelligence: Care au fost principalele concluzii ale discuțiilor care au avut loc în cadrul evenimentului de la Washington?
Alexandru Petrescu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară: Așa cum spuneam, un subiect important a fost legat de provocările în materie de reglementare pe care le avem de înfruntat în perioada următoare. Nu mai este niciun secret pentru nimeni că lucrurile evoluează cu o viteză fantastică, practic nimic nu stă pe loc, totul este în dinamică. Tehnologia și modelele de business capătă noi dimensiuni pe care trebuie să le anticipăm și să le reglementăm, astfel încât să putem preveni eventuale sincope în bunul mers al piețelor. În același timp însă, trebuie să lăsăm creativitatea și inovația să se manifeste deplin pentru că doar așa vom putea să avem noi paliere de dezvoltare.
În cadrul discuțiilor care au avut loc a fost subliniat faptul că o piață bine reglementată este una atractivă pentru investitori pentru că oferă siguranță, claritate și instrumente care generează câștig. Este o temă care ne preocupă și pe noi, iar după cum cred că ați văzut, ASF a făcu pași importanți, în ultimele luni, în această direcție prin modificări ale legislației care vor contribui la sporirea atractivității pieței de capital din România.
Un alt subiect intens dezbătut a fost nevoia de transparentizare și nevoia de a avea piețe foarte bine informate, astfel încât investitorii să poată face diferența între investițiile potrivite și cele nepotrivite. Este o temă extrem de importantă la nivel global, mai ales în contextul în care tentativele de fraudă din mediul online s-au sofisticat foarte mult. Totodată, a fost subliniată importanța eliminării comportamentelor abuzive, care necesită impunerea unor reglementări foarte clare. A fost evidențiat faptul că, în acest context, acțiunile de supraveghere și control devin foarte importante. Robert Fisher, Chief Strategist and Risk Officer, Division of Economic and Risk Analysis în cadrul SEC, a arătat că autoritățile de supraveghere trebuie, în egală măsură, să se uite cu atenție la modelele de reglementare pe care le promovează, pentru a elimina costuri nejustificate care pot împiedica sau face mai dificil accesul investitorilor în piață.
După cum puteți observa, cadrul general al subiectelor este unul care se circumscrie tuturor piețelor de capital din lume. Problematica este mai mult sau mai puțin cam aceeași, iar temele centrale preocupă în egală măsură toate autoritățile de reglementare. Bineînțeles, există diferențe date de specificitatea fiecărei piețe, dar și de dimensiune. Și dacă tot a venit vorba despre dimensiunea piețelor, aș vrea să vă ofer câteva date interesante despre piața americană pe care le-a subliniat in discursul său Gary Gensler: peste jumătate din gospodăriile americane, reprezentând mai mult de 115 milioane de investitori individuali, au dețineri în cadrul fondurilor mutuale; aproximativ 58% din gospodăriile din SUA dețin acțiuni, în creștere de la 52% în 2016; piețele de capital din SUA sunt aproape de cinci ori mai mari decât sectorul bancar din această țară.
Financial Intelligence: Având în vedere cele menționate de dumneavoastră cu privire la piața americană de capital, vă întreb cum a fost dialogul cu Gary Gensler Președintele SEC, autoritatea care reglementează o piață de asemenea dimensiuni?
Alexandru Petrescu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară: Am avut o ocazia unui schimb interesant de idei cu domnul Gensler, care este adeptul dezvoltării dialogului la nivel internațional în ceea ce privește piețele de capital. Dumnealui a subliniat necesitatea cooperării între instituțiile de supraveghere întrucât, în ziua de astăzi, banii și riscurile se pot muta dintr-o parte în alta a globului, într-o fracțiune de secundă, printr-o simplă atingere a telefonului.
În contextul existenței unui cadru de reglementare armonizat la nivel european privind criptoactivele, care va fi aplicabil de la sfârșitul acestui an, am fost interesat să aflu opinia sa despre abordarea SEC în această privință. Fiind preocupat de evoluția acestui tip de active, precum și de protecția investitorilor, acest domeniu este reglementat extrem de atent prin intermediul US Securities Act, care impune standarde stricte pentru a face publice toate informațiile financiare relevante. Provocările nu lipsesc, însă Președintele SEC a apreciat că rolul esențial al autorităților este, înainte de toate, să construiască încredere și să facă ce este mai bine pentru piețele pe care le reglementează.
În încheiere, aș vrea să vă ofer și un detaliu care ne măgulește: am aflat că părinții domnului Gensler au origini bucovinene, fapt care, vă mărturisesc, mi-a produs o ușoară emoție.