Alocuțiunea domnului Gabriel-Ioan Avrămescu, susținută la Conferința Internațională UNSAR 30 de ani

10 iunie 2024

 

În primul rând aș vrea să vă mulțumesc pentru invitația de a participa la acest eveniment care celebrează 30 de ani de activitate a Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.

Este o bornă importantă pentru organizația dumneavoastră, dar și pentru piața de asigurări.

Fără doar și poate astăzi lucrurile arată total diferit față de anii ‘90, când apăreau timid primele semne a ceea ce în prezent numim industria de asigurări.

Piața a cunoscut o efervescență deosebită: am trecut de la de celebra companie de stat ADAS la companii private, la fuziuni și achiziții, la modernizarea semnificativă a legislației, prin transpunerea unor directive europene, astfel încât astăzi putem vorbi despre o piață stabilă și predictibilă, cu jucători de calibru, care depășește 18 miliarde de lei.

Desigur, potențialul maxim al pieței de asigurări este departe de a fi atins.  Avem nevoie în continuare de produse noi și de companii puternice, pentru a putea discuta peste câțiva ani și despre România ca despre o piață matură și chiar sofisticată.

Nu este mai puțin adevărat că cei 35 de ani care au trecut de la Revoluție, raportați la scara istoriei, sunt prea puțini pentru a recupera decalajul față de piețele mature, însă nu trebuie să uităm că România a avut o tradiție pe piața asigurărilor, iar acest lucru ne obligă.

Personalități marcante ale secolului XIX cum ar fi: Gheorghe Cantacuzino, Grigore Ghica, Alexandru Știrbei sau Mihail Kogălniceanu au contribuit la înființarea primelor companii de asigurări care au activat în România și care au reprezentat puncte de referință în regiune.

Pentru a pune piața asigurărilor pe locul pe care-l merită, trebuie să avem în vedere doi vectori fundamentali: încredere și educație. Mai precis educație financiară.

Știu că atunci când ne referim la asigurări tendința generală este de a vorbi doar despre RCA. Cred că această paradigmă trebuie schimbată ușor, ușor, pentru că piața asigurărilor nu înseamnă doar RCA, iar dumneavoastră știți acest lucru mult mai bine decât mine.

Însă pentru a pune în operă aceste transformări și pentru a diminua dependența de asigurările auto avem nevoie de un consumator cât mai educat din punct de vedere financiar, care să conștientizeze nevoia de asigurare, dincolo de ceea ce este obligatoriu.

A.S.F. a început în urmă cu mai mulți ani un proiect extrem de solid de educație financiară, care acoperă toate categoriile de public. Avem programe personalizate destinate atât copiilor de grădiniță, cât și elevilor, studenților, tinerilor aflați în centrele de plasament, profesorilor, angajaților din companii, dar și publicului larg.  Cel mai nou program al nostru în materie de educație financiară este destinat sportivilor.

Am dezvoltat și vom continua să dezvoltăm cât mai multe direcții de acțiune pe zona educației financiare, întrucât nevoia în acest domeniu este mai mult decât acută.

Educația financiară trebuie începută cât mai de timpuriu pentru că doar în acest fel vom putea forma generații de consumatori educați financiar, care să ia decizii doar după ce au înțeles pe deplin produsele sau serviciile pe care urmează să le achiziționeze.

Această preocupare față de educația financiară este una importantă și la nivel european. După cum știți, Comisia Europeană și Rețeaua internațională pentru educație financiară a OECD au publicat un cadru comun pentru îmbunătățirea competențelor financiare ale cetățenilor. Recomandarea OECD din 2020  arată că -  și am să citez: „alfabetizarea financiară se referă la o combinație de cunoștințe, competențe, atitudini și comportamente în domeniul financiar necesare pentru a lua decizii financiare judicioase și, în ultimă instanță, pentru a obține bunăstarea financiară individuală”.

Așadar, bunăstarea financiară individuală este strâns legată de nivelul de educație financiară care, la rândul său, stă la baza oricărei piețe financiare. Nu există piață financiară dezvoltată fără un consumator educat.

Aș vrea să subliniez buna colaborare pe care A.S.F. o are cu UNSAR în zona educației financiare, unde am dezvoltat mai multe proiecte comune, dintre care aș menționa Olimpiada A.S.F., un program destinat elevilor, și Academia de Asigurări, un program pentru studenți, în care este implicat și Institutul de Studii Financiare. Sunt inițiative ce se adresează generației de mâine, care este extrem de importantă pentru  dezvoltarea sănătoasă a țării noastre.

Vă invit să continuați proiectele de educație financiară pe care le derulați și vă asigur că A.S.F. vă va fi un partener de cursă lungă în acest demers de a educa financiar România.

De asemenea, vă pot spune că, în calitate de arbitru al pieței, A.S.F. creează și va crea toate premisele pentru a avea o piață concurențială, reglementată la nivel european și supravegheată eficient, astfel încât să putem recupera cât mai repede decalajul față de piețele dezvoltate.

În încheiere, aș vrea să subliniez importanța unui alt capital extrem de important al piețelor financiare: încrederea, care trebuie în permanență consolidată. Fără încredere nu putem vorbi nici despre dezvoltarea și nici despre maturizarea pieței de asigurări.

Vă mulțumesc încă o dată pentru invitația de a fi alături de dumneavoastră la acest eveniment și vă doresc mult succes în misiunea de a pune România pe harta marilor piețe de asigurări din Europa!